Στη Λιουμπλιάνα βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης για τις «Ημέρες του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών», μία εκδήλωση για τη συνδεσιμότητα των μεταφορών της Ευρώπης, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με την επίτροπο Μεταφορών Violeta Bulc και στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στη Λουμπιάνα, από τις 25 έως τις 27 Απριλίου, επιβεβαιώθηκε η ένταξη του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε, η προοπτική ένταξης και της Ρουμανίας στο έργο, στους βασικούς στρατηγικούς στόχους της ΕΕ, καθώς και η στήριξη στις υποδομές που προωθούν τη διαλειτουργικότητα, την οδική ασφάλεια, τις συνδυασμένες μεταφορές και τις συνδέσεις των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι «Ημέρες ΔΕΔ-Μ» αποτελούν την πλέον εμβληματική εκδήλωση για τη συνδεσιμότητα των μεταφορών της Ευρώπης και προσελκύουν περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες: υπουργούς, δημόσιες Αρχές, φορείς υλοποίησης έργων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες επενδυτές, την κοινωνία των πολιτών.

Την ελληνική αντιπροσωπεία, που συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων, συζητήσεων και παρουσιάσεων για θέματα Διευρωπαϊκών Δικτύων και Μεταφορών, συνέθεσαν, εκτός από τον κ. Σπίρτζη, ο γγ Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και φορέων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των Οργανισμών Λιμένων.

Ο υπουργός Μεταφορών συμμετείχε σε τρεις υπουργικές συναντήσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Νοτίου Μεσογείου και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Επίσης, συμμετείχε στη διαθεσμική συνάντηση για τη νέα δομή των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και των βημάτων που πρέπει να γίνουν για να υπάρξουν αποδοτικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και μεταφορών.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης είχε, παράλληλα, σειρά συναντήσεων με την επίτροπο Μεταφορών Violeta Bulc, στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Ολλανδίας, των Σκοπίων, της Σλοβενίας και της Αλβανίας.