Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, απάντησε στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως σύντομα θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και σύντομα θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας το σχετικό νομοσχέδιο για την παροχή μικροδανείων μέχρι 25.000 ευρώ σε μικρομεσαίους. «Ευελπιστούμε ότι θα έχει διακομματική αποδοχή», σημειώνει στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι μικροπιστώσεις αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας που εκπόνησε η κυβέρνηση και την οποία παρουσίασε με επιτυχία στους θεσμούς πριν μερικές μέρες.

Ο κος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψαν τις μικροχρηματοδοτήσεις με καθυστέρηση 20ετίας.

«Εάν ο πρόεδρος της ΝΔ και το επιτελείο του έκαναν τον κόπο να μιλήσουν με κοινωνικούς εταίρους και ανθρώπους της αγοράς στο χώρο των χρηματοδοτήσεων, θα μάθαιναν πως το Υπουργείο Οικονομίας εδώ και ένα χρόνο περίπου συμβουλεύτηκε οικονομικούς φορείς (εγχώριους και διεθνείς) που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, προχώρησε στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για την ανάπτυξη των μικροχηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, στα πετυχημένα πρότυπα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου συντάσσουν ήδη σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης».

Τι είναι οι μικροχρηματοδοτήσεις

Εδώ και μια 20ετία οι μικροχρηματοδοτήσεις δίνουν ευκαιρίες σε εκατομμύρια νέους επιχειρηματίες, κοινωνικές επιχειρήσεις κ.α. σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα διεθνώς δοκιμασμένο χρηματοδοτικό εργαλείο που επιτρέπει σε νέους, άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες, ομάδες πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική ή άλλου τύπου χρηματοδότηση, να ξεκινήσουν ή να μεγεθύνουν τη δική τους ατομική, κοινωνική ή άλλη επιχείρηση, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ.

Απευθύνεται σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και για το σκοπό αυτό αποτελεί ένα μέσο με ισχυρό οικονομικό αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία (θεσμική η χρηματοδοτική) για την ανάπτυξη του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.