«Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης αφορά στον ΒΟΑΚ και είναι έργο από μία κυβέρνηση η οποία δεν λέει λόγια, δεν κοροϊδεύει τους πολίτες, μα πάνω από όλα δεν ακολουθεί την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες αποσπασματικά και λανθασμένα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα δρόμο που να συνδέει όλη την Κρήτη, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν». Τις επισημάνσεις αυτές διατύπωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους του νησιού.

Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τη διαδικασία που από προχθές ξεκίνησε και αφορά στη δρομολόγηση των διαγωνισμών για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). «Δεν είναι λόγια, οι διαδικασίες ξεκίνησαν για ένα έργο αναπτυξιακό με κοινωνική διάσταση που θα προσφέρει ασφάλεια. Η δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης υλοποιείται. Στόχος μας ήταν να σταματήσουμε τον αποσπασματικό σχεδιασμό, να υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση του ΒΟΑΚ και ως εκ τούτου έχοντας πλήρη γνώση για τις άμεσες ανάγκες του νησιού των πολιτών, των επιχειρήσεων, επιλέξαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και δεύτερον να εκπονηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του σχεδιασμού και των αναγκαίων μελετών για τα τμήματα από το Καστέλλι Χανίων και από Άγιο Νικόλαο σε Σητεία» σημείωσε.

Ο υπουργός είπε πως όλοι οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γνωρίζουν για το σύνολο των μελετών και όλης της διαδικασίας, των χωροταξικών και περιβαλλοντικών σχεδιασμών και της πορείας του έργου, «το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με άναρχη ανάπτυξη, και θα μπορούν να έχουν λόγο, κυρίως όμως θα μπορούν με δεδομένο τη γνωστοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων της εξέλιξης του έργου, να ελέγχουν το υπουργείο» συμπλήρωσε.

Χθες ξεκίνησαν οι δύο από τις τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες με την ανάρτηση τους στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Σπίρτζης στην ενημέρωση προς τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης είπε ότι ο λόγος που επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες ήταν πως πληρούσαν όλα όσα αφορούσαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης κατά το αναπτυξιακό συνέδριο. Δηλαδή, «ο ΒΟΑΚ να έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αυτοκινητοδρόμου, με δύο τουλάχιστον λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, οι Κρητικοί αγρότες και οι μεταποιητικές δραστηριότητες -όχι ο τουρισμός- να μην είναι υπόχρεοι στην καταβολή διοδίων και επίσης να συνδέονται οι πρωτεύουσες των νομών στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου». Ο υπουργός τόνισε παράλληλα πως θα εκπονηθούν και θα επικαιροποιούνται οι μελέτες που περιλαμβάνονται στη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να γίνονται οι βέλτιστες τεχνικές και αναπτυξιακές επιλογές. «Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Χανιά-Άγιος Νικόλαος, και ίσως νωρίτερα, να είναι ώριμες και οι τεχνικές μελέτες και οι εναλλακτικές προτάσεις που μπορεί να έχουμε. Για να φτάσουμε στο σήμερα και να ξεκινήσουν να κινούνται οι διαδικασίες υπήρξε μεγάλη προετοιμασία, σκληρή δουλειά και πολλές ώρες συνεχών συνεδριάσεων με όλους τους εμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα να έχουμε τους τρεις τρόπους διαγωνιστικών διαδικασιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υλοποιήσουμε τον ΒΟΑΚ, που θα έχει συνολικό μήκος 199 χιλιόμετρα, με 36 χιλιόμετρα επεκτάσεων και συνδέσεων, φτάνοντας συνολικά στα 235 χιλιόμετρα οδικού δικτύου».

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως τέχνη και όχι διαδικασία τον τρόπο που λειτούργησαν οι εμπλεκόμενοι για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, επιλέχτηκαν ο πρώτος τρόπος με τη διαδικασία της παραχώρησης, που είναι και το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που έχει γίνει στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος Ηρακλείου με 163 χλμ. Ο δεύτερος τρόπος θα είναι με ΣΔΙΤ που περιλαμβάνει από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη Λασιθίου 22,5 χλμ και το τρίτο τμήμα που αφορά σε 14 χιλιόμετρα και θα γίνει ως δημόσιο έργο, και αφορά το τμήμα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.