«Η ανεργία είναι στα επίπεδα του 2012 πλέον και αυτό είναι στοιχείο που μπορεί να δώσει μία θετική ερμηνεία για την τάση της μείωσής της», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ πως η ανεργία έπεσε στο 19,5%. Τι είπε για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εισφορές και τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

«Μπορούμε να καταλάβουμε όλοι πως ταχύτερα εκτοξεύεται η ανεργία από ό,τι καταπολεμάται. Θέλει καιρό να ρίξεις την ανεργία, ενώ με τα μέτρα της οικονομικής κατάρρευσης, που έφεραν τα μνημόνια, είχαμε ένα τεράστιο πρόβλημα ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, η οποία έφτασε και ξεπερνούσε το 27%», είπε ο κ. Πετρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm». «Στο μεταξύ παρατηρούμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 είχαμε διπλασιασμό των εξαγωγών και αυτό δείχνει μία τάση πολύ καλή, η οποία μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον, επομένως και για τη μείωση της ανεργίας, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι όχι απλά ανθεκτική, είναι παραγωγική η απόδοση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε: «Η μείωση των ελλειμμάτων στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης και η αύξηση των εσόδων δείχνει επίσης από τη σκοπιά αυτή τη σταθερότητα που αποκτά η οικονομία. Η κοινωνία χρειάζεται συνοχή, σταθερότητα και το αίσθημα της εξασφάλισης αξιοπρεπών όρων διαβίωσης και καθώς αυτό επιτυγχάνεται, μειώνεται και η ανάγκη χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης. Έφευγε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής στην ενίσχυση των συντάξεων, διότι τα ελλείμματα θέριευαν διαρκώς. Η μεγάλη μείωση των συντάξεων που συνέβη στα μνημόνια δεν απέτρεψε την αύξηση των ελλειμμάτων, αντιθέτως τα ελλείμματα θέριευαν και είχαμε πάνω από 17,5% δημοσιονομική δαπάνη το 2015».

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Θα πάρουμε πολλά μέτρα σχετικά με την απαλλαγή τους από οφειλές, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί στην κοινωνική ασφάλιση αδίκως. Τα πρώτα μέτρα θα φανούν μέσα στον μήνα Σεπτέμβρη, γιατί θα βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις οφειλές, που είχαν επιβληθεί με λάθος τρόπο από το παλιό σύστημα και είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Θα ανακουφιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και θα πάρουμε και άλλα μέτρα, όσον αφορά τις οφειλές στο πλαίσιο του νέου σχήματος και των διατάξεων της κοινωνικής ασφάλισης, που προκύπτει από τον νόμο 4387/2016 -από τον υπάρχοντα νόμο που λειτουργεί ο ΕΦΚΑ- ώστε να εναρμονιστούν όλες οι λειτουργίες και του παρελθόντος με τα νέα δεδομένα».

«Δηλαδή», εξήγησε, «εκεί που κάποιοι κατέβαλαν οφειλές διπλές και τριπλές και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι το σύστημα, θα απαλλαγούν και αυτό είναι που μελετάμε και θα βάλουμε σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα».

«Τη Δευτέρα η λίστα των πυρόπληκτων -δικαιούχων διπλών συντάξεων»

Σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων από το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Τη Δευτέρα δίνουμε τον κατάλογο των δικαιούχων στις διπλές συντάξεις. Είχαμε βάλει ως στόχο τις 20 Αυγούστου, θα το κάνουμε 13-14 Αυγούστου και θα μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους οι άνθρωποι που έχουν πληγεί , διπλές συντάξεις --επικουρικές κύριες και μερίσματα. Θα συνεχίσουμε και με εκείνους που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή είχαν διαμονή εκεί ή σοβαρό τραυματισμό». Ο υφυπουργός σημείωσε πως οι δικαιούχοι μπορούν είτε να συμπληρώσουν σχετική αίτηση για τη χορήγηση των σχετικών παροχών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr , είτε σε κάποιο από τα καταστήματα του ΕΦΚΑ.

Περαιτέρω υπενθύμισε: «Έχουν όλοι ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, ανεξαρτήτως αν είχαν οφειλές εισφορών. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των εισφορών τους, αλλά και των οφειλών που είχαν ρυθμίσει, χωρίς να χάνουν αυτές τις ρυθμίσεις μέχρι τέλους του 2018». «Δεν θα σταματήσουμε σε αυτά, θα πάρουμε μέτρα και στη συνέχεια κρίνοντας ποια είναι η κατάσταση. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που έχουμε πάρει, όπως και όλα τα άλλα που αφορούν την απασχόληση», είπε.