«Το να γίνουν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από διάφορους κλάδους θα αλλάξει συνολικά τα δεδομένα στο χώρο της εργασίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης, από τη Ρόδο όπου συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη, αντικείμενο της οποίας ήταν η υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας, μεταξύ των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών πρακτόρων του νησιού.

Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε πως «το ότι δεν θα επικυριαρχούν οι επιχειρησιακές -εκτός αν είναι πιο ευνοϊκές των κλαδικών- είναι και αυτό επίσης μία τεράστια αλλαγή που θα τη δει ο κάθε εργαζόμενος στη ζωή του στο επόμενο διάστημα.

Στην διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη και σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση του κ. Νεφελούδη. Όπως επισήμανε η παρέμβαση του στοχεύει στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μεταξύ οδηγών και τουριστικών πρακτόρων και ότι από την πλευρά του το υπουργείο θα εγκρίνει αυτή την σύμβαση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιακός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας Θεμιστοκλής Αμπλάς.

Μετά την αρχική συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών ξεκίνησαν αμέσως τις διαπραγματεύσεις πάνω σε κείμενο εργασίας που υπήρχε από προηγούμενες συναντήσεις και πιθανόν να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή οι διαπραγματεύσεις είχαν φθάσει σε αδιέξοδο το σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων προκήρυξε απεργίες, οι οποίες μάλιστα κρίθηκαν ως νόμιμες από το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει οι τουριστικοί πράκτορες ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις αυτές.

Ερωτηθείς ο γγ του υπουργείου Εργασίας πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα η πορεία για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την επέκταση τους, δήλωσε: «Κοιτάξτε, είναι αυτονόητα, το να γίνουν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από διάφορους κλάδους θα αλλάξει συνολικά τα δεδομένα στο χώρο της εργασίας έτσι και αλλιώς. Το ότι δεν θα επικυριαρχούν οι επιχειρησιακές-εκτός αν είναι πιο ευνοϊκές των κλαδικών-είναι και αυτό επίσης μία τεράστια αλλαγή που θα τη δει ο κάθε εργαζόμενος στη ζωή του στο επόμενο διάστημα.

Ο στόχος μας είναι αυτές οι συμβάσεις, οι κλαδικές σε πρώτη φάση, να επεκταθούν και να καταστούν υποχρεωτικές μέσα σε ένα μήνα το αργότερο. Έχουμε περίπου 27 τέτοιες, πιστεύω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα προχωρήσουμε γιατί πρέπει να πιστοποιήσουμε το ότι οι κλάδοι εργοδοτών και εργαζομένων που τις υπογράφουν καλύπτουν το 51% του κλάδου αυτού».

Σχετικά με την αύξηση του κατώτερου μισθού, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι πρόκειται για μία από τις δύο είναι βασικές παρεμβάσεις στη μεταμνημονιακή περίοδο στη χώρα μας- η άλλη είναι αυτή που εξελίσσεται τώρα, με τις επεκτασιμότητες των κλαδικών συμβάσεων. «Έχει πει και η υπουργός ότι ο κατώτατος μισθός, με βάση την επεξεργασία που γίνεται, της συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους, την επιστημονική μελέτη κτλ., που απαραίτητη να γίνει, θα έχουμε αποτελέσματα τέλος του χρόνου, οπότε θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε αύξηση γίνει -που θα γίνει- από την 1/1/ 2019» επισήμανε.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης ή μη των συντάξεων υπογράμμισε: «Έχει πει ο πρωθυπουργός, έχει πει η υπουργός ότι αυτό θα το λήξουμε τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Εγώ έχω πει σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους ότι τα πλεονάσματα που παράγει ΕΦΚΑ, η μείωση των ποσοστών ανεργίας, που σημαίνει παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές, κτλ., δημιουργούν ένα δημοσιονομικό πλεονέκτημα πολύ σημαντικό για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Αλλά αυτό θα φανεί τον Οκτώβριο».