Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας και στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων διαμορφώνει η επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η σχετική απόφαση πάρθηκε χθες στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) ενώ ακολούθησε η σχετική απόφαση για την τυπική έγκριση των συμβάσεων από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Οι πρώτες επεκτάσεις συλλογικών συμβάσεων που ήταν σε ισχύ αφορούν τις τράπεζες, τα ναυτιλιακά πρακτορεία, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού.

Συγκεκριμένα με τις συγκεκριμένες επεκτάσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι έως τώρα αμείβονταν με τον καθορισμένο κατώτατο μισθό (586 ευρώ) συν τα όποια επιδόματα θα έχουν άμεσα σημαντικές αυξήσεις.

Για παράδειγμα, η κλαδική στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, έχει ως βάση της μηνιαίες αποδοχές που ξεκινούν από τα 790 ευρώ και ανάλογα την ειδικότητα, φτάνουν έως και τα 850 ευρώ.

Και αυτό καθώς, σύμφωνα με το νόμο, εφόσον σε μία σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οι εργοδότες που την έχουν υπογράψει καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, με απόφαση του/της υπουργού Εργασίας η συγκεκριμένη σύμβαση καθίσταται γενικώς υποχρεωτική.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας αμέσως μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας, θα ελέγξει μέσω του ΣΕΠΕ την εφαρμογή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου να πιεστούν οι εργοδότες και να εφαρμόσουν τις αυξήσεις, αποδεχόμενοι ότι έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις τους στο νέο κανόνα περί συλλογικών συμβάσεων που ισχύει μετά τη λήξη του πρόσφατου μνημονίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει και πάλι το ΑΣΕ θα εξεταστούν προς επέκταση οι συλλογικές συμβάσεις των κλάδων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μεταλλείων και οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις των εργαζόμενων στον τουρισμό στους νομούς Χανίων, Λασιθίου και στη Ρόδο.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι σε ισχύ είναι συνολικά 37 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις περισσότερες να ανήκουν στις κλαδικές, ενώ υπάρχουν και άλλες 13 που είναι ομοιοεπαγγελματικές. Υπολογίζεται ότι το πρώτο «κύμα» των επεκτάσεων, δηλαδή οι κλάδοι στους οποίους θα επικρατήσει η «κανονικότητα» των συμβάσεων θα απασχολούν συνολικά περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας.