Τις τέσσερις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για την περαιτέρω συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις παρουσίασε ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλο Ραβάνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΑ.

Από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου τέθηκε ως βάση συζήτησης η σχετική κατευθυντήρια οδηγία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων 17/2016, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι αναθέτουσες αρχές δημοσίων συμβάσεων της χώρας να σχεδιάζουν τις προκηρύξεις τους και να διεκπεραιώνουν τις συμβάσεις με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αυξημένη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων.

Ο κ. Αυλωνίτης ενημέρωσε ότι το υπουργείο δρομολογεί:

- Την εκπαίδευση των αναθετουσών αρχών σε νέα, πιο «ανοιχτά» υποδείγματα διαγωνιστικών διαδικασιών.

- Τη χρήση ηλεκτρονικών καταλόγων που θα επιτρέπουν την εύκολη συμμετοχή σε μικρές αναθέσεις.

- Την υλοποίηση του Μητρώου Προμηθευτών, με σκοπό τον προληπτικό, αποτελεσματικό έλεγχο και την πιστοποίηση των προμηθευτών ανά τον κόσμο.

- Την επικαιροποίηση τεχνικών προδιαγραφών, ξεκινώντας από τα κλωστοϋφαντουργικά.

Διαπίστωση όλων ήταν ότι πρέπει από κοινού να καταβληθούν προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στη διαβούλευση επί των τεχνικών προδιαγραφών, την έγκαιρη ενημέρωση για τις επικείμενες αναθέσεις, αλλά και την εκπαίδευση στο εθνικό σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις-ΕΣΗΔΗΣ.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε αφενός η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή και των επιμελητηρίων, αφετέρου η πιλοτική εφαρμογή των νέων μεθόδων σε επιλεγμένους κλάδους.