«Δεν υπάρχει προοπτική αν συνεχίσουμε με το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην παρουσίαση της Έκθεσης Κατάστασης Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και συμπλήρωσε ότι «τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βγούμε από το μνημόνιο του περιβάλλοντος, να βγούμε από τη στενωπό του περιορισμού περιβαλλοντικών πολιτικών».

Σε μία αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, κατάμεστη από μέλη του ΕΚΠΑΑ, ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους περιβαλλοντικών θεσμών και πολίτες, έγινε το απόγευμα η παρουσίαση της Έκθεσης Κατάστασης Περιβάλλοντος του Κέντρου, παρουσία των αναπλ. υπουργού και υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Δημαρά αντίστοιχα.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η πρόεδρος του ΕΚΠΑΑ, Ζωή Βροντίση, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη άμεσης και στοχευμένης δράσης, σήμερα περισσότερο από ποτέ. «Το περιβάλλον είναι ο πραγματικός μας πλούτος, και η Έκθεση του Κέντρου αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία του» τόνισε η κ. Βροντίση, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ύστερα από πολλά χρόνια ύφεσης, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μοντέλο, που προσφέρεται για τη θωράκιση του περιβάλλοντος και επιβάλλεται να εφαρμοστεί με επιτυχία.

Για άρτια επιστημονική απογραφή που έλειπε από τη χώρα, έκανε λόγο στον χαιρετισμό του, ο αν. υπουργός ΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της πρόσβασης στην πληροφορία περί το περιβάλλον, η οποία -όπως τόνισε - αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών. Κάλεσε δε, το ΕΚΠΑΑ, να προχωρήσει σε επικαιροποίηση των στοιχείων της Έκθεσης και για την επόμενη χρονιά.

«Καμία τομεακή πολιτική δεν μπορεί να αποκολληθεί από το περιβάλλον» τόνισε ο κ. Φάμελλος και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη ως ένα από τα πλέον ισχυρά πολιτικά κίνητρα, ως προοδευτική ταυτότητα οικονομικής πολιτικής. «Το παγκόσμιο αύριο αμφισβητείται από την κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει προοπτική αν συνεχίσουμε με το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης, αν δεν ενσωματώσουμε τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας, στην παραγωγή μας» σημείωσε ο αν. υπουργός και απαρίθμησε τις περιβαλλοντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βγούμε από το μνημόνιο του περιβάλλοντος, να βγούμε από τη στενωπό του περιορισμού περιβαλλοντικών πολιτικών» είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός.

Τη δυσφορία του για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων επαναδιατύπωσε, μεταξύ άλλων, στον δικό του χαιρετισμό ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γ. Δημαράς, αφού προηγουμένως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρο τον πλανήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά «χάσαμε την μπάλα» και εξηγώντας πως «δεν υπάρχει πια αυτορρύθμιση του συστήματος. Κι ό,τι στο περιβάλλον δεν αυτορυθμίζεται, καταρρέει».

«Παραμένω αντίθετος στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Δεν μας ταιριάζει αυτή η πολιτική. Όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά και για μακροοικονομικούς. Καλώ την κυβέρνηση, τον συνάδελφό μου, αν. υπουργό, να αλλάξουμε πολιτική. Καμία άλλη τέτοια σύμβαση» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΝ.

Στη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε με τη σειρά της και η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέζη, χαρακτηρίζοντας την Έκθεση του ΕΚΠΑΑ «ένα από τα εργαλεία που οδηγούν σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο». Επισήμανε, δε, την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του κοινοβουλίου στη διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ειδικοί επιστήμονες Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Μαρία Γκίνη και Βασιλική Κατή, οι οποίοι ηγήθηκαν των εργασιών για τη συλλογή των πληροφοριών, που εντάχθηκαν στην Έκθεση του Κέντρου, μίλησαν για την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη φύση και βιοποικιλότητα αντίστοιχα.