Δεν είναι δική μας επιθυμία να μην καταβληθούν τα αναδρομικά, ούτε κάναμε εμείς τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα, διαμηνύουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, δείχνοντας προς την πλευρά του ΣτΕ.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια συνεχίζουν σε πρωτόδικο βαθμό να εκδίδουν αποφάσεις που δημιουργούν εύλογα, προσδοκίες στους δικαιούχους, ενώ οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ μέσω των οποίων ζητούνται οι επιστροφές των αναδρομικών αγγίζουν τις 350.000

Όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος το ΣτΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα όσον αφορά την απόφαση του 2015, καθώς είχε κρίνει ότι μόνο όσοι είχαν καταθέσει προσφυγές θα πληρωθούν.

"Εγώ λέω ότι μια τέτοια περίπτωση πληρωμών θα είναι για όλους με τον τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα με νόμο ειδικό. Το ΣτΕ, βεβαίως, έχει πει ότι δεν μπορεί να δοθεί σε όλους. Αλλά και να μην κάνουν αίτηση, όπως ακριβώς έγινε με τα ειδικά μισθολόγια, θα κάνουμε το ίδιο, θα καταβάλουμε τα χρήματα σε όλους αν βέβαια το ΣτΕ αλλάξει γνώμη", τόνισε, προσθέτοντας: "Υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του 2010 που το ΣτΕ αποδέχθηκε το συνταγματικό περιορισμό να μην ξεπερνά η δημοσιονομική δαπάνη για τις συντάξεις το 16,2% του ΑΕΠ. Δεν είναι δική μας επιθυμία να μην καταβληθούν τα ποσά, ούτε τα κόψαμε εμείς…".

Ο Τ. Πετρόπουλος κάλεσε και πάλι τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αιτήσεις αντί για προσφυγές: "Ο ΕΦΚΑ έφτιαξε σε χρόνο ρεκόρ, ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλλουν με ασφάλεια αιτήσεις, διότι παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Με αυτή την αίτηση διακόπτουν την παραγραφή. Μόνο με την αίτηση διατηρούν όλα τα δικαιώματά τους να τα ασκήσουν όταν ξεκαθαρίσει το θέμα. Άρα γιατί να τρέχουν να καταθέτουν αγωγές; Υπάρχουν κάποιοι που μετρούν λεφτά πίσω από αυτή την ιστορία", τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος και την επιστροφή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια, τόνισε ότι "όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια".