H «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3), ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη,

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το επόμενο διάστημα (που θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η καταχώρηση των πολεοδομικών σχεδίων), σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες αποφάσεις και μέτρα του ΥΠΕΝ (επιτάχυνση Κτηματολογίου, συγκρότηση Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος, ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών κ.λπ.), διευκολύνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες του πολεοδομικού σχεδιασμού, εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας δικαίου για πολίτες και επενδυτές.

Πρόκειται για ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους φορείς του Δημοσίου, τους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να πληροφορούνται διαδικτυακά τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.

«Ουσιαστικό βήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, αποτελεί η δημιουργία και πλήρης αξιοποίηση της πλατφόρμας e-Πολεοδομία. Η διαρκής αναβάθμιση της πλατφόρμας, η επικαιροποίηση των δεδομένων της και η διασύνδεσή της με άλλες ομοειδείς βάσεις γεωχωρικών δεδομένων, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τον χωρικό σχεδιασμό, και κυρίως στην καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών» δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» είναι ένα «σημαντικό βήμα τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και του πολεοδομικού σχεδιασμού, που εκκρεμούσε για περισσότερο από μια δεκαετία. Το έργο είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις (e-Πολεοδομία 1 & e-Πολεοδομία 2), στο πλαίσιο της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας, πλην όμως δεν προχώρησε και η χώρα κινδύνεψε να κληθεί να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση».

Με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 5045 / Τεύχος Β' /13-11-2018) καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αφορά τα πολεοδομικά δεδομένα της χώρας και περιλαμβάνει τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα που παράγονται από τις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού και της εφαρμογής του και έχουν θεσμική και κανονιστική ισχύ γενικά, ειδικά ή τοπικά στην Επικράτεια.

Ειδικότερα:

  • καθορίζεται μια πάγια και ενιαία διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος
  • ορίζονται οι φορείς που συμμετέχουν στην ως άνω διαδικασία, το υποχρεωτικό της συμμετοχής τους και ο τρόπος συνεργασίας τους
  • ορίζεται το υποχρεωτικό της χρήσης και αξιοποίησης των πληροφοριακών εργαλείων που προκύπτουν από την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος
  • ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την πλήρη αξιοποίηση και τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος και των εφαρμογών του ώστε να διασφαλίζεται ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια.