Τελικός στόχος πρέπει να είναι η μετατροπή της Ευρώπης σε οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στην 24η Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), στο Κατοβίτσε της Πολωνίας ο κ. Φάμελλος διατύπωσε ανησυχία για τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC), που ανακοίνωσε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C αντί για 2°C (όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί).

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπέστη πρόσφατα σημαντικά πλήγματα από πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και αναδεικνύουν το πόσο ευάλωτες είναι πλέον οι κοινωνίες. «Πρέπει να μειωθούν άμεσα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στοχεύοντας σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές το 2050, αλλά για να το επιτύχουμε απαιτείται ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις και βούληση και η παγκόσμια κοινωνία αυτό περιμένει από εμάς» ανέφερε, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες μίας πιθανής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη άνω του 1,5°C.

Σημείωσε, δε, ότι η μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναπόφευκτα θα επηρεάσει την παραγωγή, την οικονομία και την εργασία, το επίπεδο και την κατανομή του εισοδήματος και για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα υπέγραψε τη δήλωση σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια και οι πολιτικές μας δεν δημιουργούν αποκλεισμούς και παρέχουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες να επωφεληθούν από τον αναγκαίο μετασχηματισμό, ο οποίος απαιτεί στήριξη της κοινωνίας και όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω στην ουδέτερη κλιματικά εποχή» επισήμανε.

Ακόμη ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι με σκοπό τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο, η Ελλάδα έχει ήδη θεσπίσει Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να χρηματοδοτηθούν εναλλακτικοί τρόποι ανάπτυξης των περιοχών της χώρας, που σήμερα βασίζονται αποκλειστικά στην εξόρυξη και παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και πλήττονται από ανεργία και ότι αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να βρει συνέχεια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι η Συμφωνία των Παρισίων θα πρέπει να υποστηριχθεί από την υιοθέτηση ενός συνεκτικού συνόλου κανόνων για την εφαρμογή όλων των διατάξεων της συμφωνίας, με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, που θα ισχύει για όλους, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης και τις διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες των κρατών που είναι Μέρη της Σύμβασης. Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η μετατροπή της Ευρώπης σε μία οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνεπώς, απαιτείται ενίσχυση των προσπαθειών όλων των κρατών- μελών της ΕΕ.

Ακολούθως, ενημέρωσε για τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η χώρα έχει αναπτύξει και υλοποιεί σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, τη στήριξη καινοτόμων και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εύρεση λύσεων στον βιομηχανικό τομέα, ενώ βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει Περιφερειακά Σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σε εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής, και αναλαμβάνει τις σχετικές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας της με γειτονικά κράτη.