«Ο διάλογος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε για αύριο, Δευτέρα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

«Πιστεύω ότι αν υπάρχει επίδειξη καλής θέλησης και εκτιμηθούν τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης μέχρι τώρα, οι αγρότες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο δράσης τους», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός σημειώνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο, φτάνει να μη δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός».

Όπως λέει ο κ. Αραχωβίτης τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στο χωράφι έχουν ήδη ξεκινήσει, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.

Επίσης, αναφέρει πως επεξεργάζεται ήδη η διάταξη για το ακατάσχετο των 12.000 ευρώ που ζητούν οι αγρότες, με την οποία θα προστατεύονται οι λογαριασμοί των αγροτών από κατασχέσεις, ενώ βρίσκεται υπό σχεδίαση η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος το οποίο θα είναι «προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος» όπως δηλώνει.

Σημειώνει ότι με έμπρακτους τρόπους η κυβέρνηση στηρίζει το συνεταιριστικό κίνημα και υπογραμμίζει πως μέχρι τέλος του έτους σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τη βιολογική γεωργία καθώς και η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Αραχωβίτης μιλά επίσης για την στήριξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων λέγοντας πως το υπουργείο προχωρά στην «κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)» καθώς και στην προστασία του ελληνικού γύρου, ως το πρώτο πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός λέει ότι πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης ενώ μέχρι τέλος του έτους θα γίνει μια σειρά πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του δευτέρου πυλώνα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Αύριο, Δευτέρα μεταβαίνετε στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μπορείτε να μας δώσετε το περίγραμμα των ελληνικών θέσεων για την ΚΑΠ 2021-2027;

Το πρώτο κομβικό σημείο είναι να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ο πρωθυπουργός το τόνισε και μάλιστα πρότεινε και συγκεκριμένους τρόπους που μπορεί να στηριχθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μετά το Brexit, έτσι ώστε να μην το πληρώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Οι ελληνικές θέσεις είναι σταθερές σε αυτό, η ευρωπαϊκή γεωργία και ειδικότερα η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζουν προκλήσεις, μεταξύ αυτών και η κλιματική αλλαγή, και ο προϋπολογισμός δεν είναι δυνατόν να μειωθεί.

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μια κοινή, ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική θα πρέπει ο προϋπολογισμός να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς.

Από την άλλη, δε μπορούμε να δεχτούμε προτάσεις και σκέψεις επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής γιατί θα πάψει να είναι Κοινή, ένα στοιχείο που δε νομίζω ότι το θέλει κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡ: Στη συνάντηση που είχατε με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αναφερθήκατε σε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στο χωράφι. Ποια είναι αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Αυτά τα μέτρα με την ελάφρυνση της φορολογίας και του ασφαλιστικού ήδη έχουν ξεκινήσει, μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν το εισόδημα του αγρότη.

Από εκεί και πέρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ήδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους αγρότες και σε όλο τον κόσμο το επόμενο χρονικό διάστημα. Εξετάζουμε παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς και θα είναι συνδυασμός μέτρων και όχι μόνο σε ένα τομέα.

ΕΡ: Θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των αγροτών για το ακατάσχετο των 12.000 ευρώ;

Οι αγρότες ήδη έχουν ακατάσχετο το οποίο, όπως σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι 1.250 ευρώ ανά μήνα. Αυτό που κατανοούμε είναι ότι οι αγρότες έχουν διαφορετική ροή στα χρήματα τα οποία μπαίνουν στους λογαριασμούς τους, γιατί πληρώνονται δυο εποχές το χρόνο τις επιδοτήσεις.

Βρίσκεται σε επεξεργασία διάταξη έτσι ώστε να προστατέψουμε τους λογαριασμούς από τους αγρότες που μπορεί να έχουν κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους. 

ΕΡ: Μετά τις ασφαλιστικές εισφορές, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και το τέλος επιτηδεύματος, να περιμένει και άλλες ελαφρύνσεις ο αγροτικός κόσμος;

Ο νόμος 4172 του 2013 έκανε τον αγρότη επιχειρηματία. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη λογική και τώρα, στη μεταμνημονιακή εποχή, σχεδιάζουμε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να καταστεί ένα φορολογικό, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος.

Αυτό για να συμβεί, δε θα γίνει με μια δουλειά "στο πόδι" όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά γίνεται μια σοβαρή και επεξεργασμένη προσπάθεια έτσι ώστε το βασικό στοιχείο που θα περιέχει να είναι το στοιχείο της δικαιοσύνης. 

ΕΡ: Πώς σχεδιάζει το υπουργείο να ενισχύσει περαιτέρω το συνεταιριστικό κίνημα;

Ήδη με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για τους συνεταιρισμένους αγρότες προχωράμε σε μια σειρά από τέτοια μέτρα, άμεσης ελάφρυνσης των συνεταιρισμένων αγροτών από τη μια και από την άλλη, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός από τα Καλάβρυτα, σκοπεύουμε με έμπρακτους τρόπους να στηρίξουμε τα προϊόντα που παράγουν οι συνεταιρισμένοι αγρότες.

Επίσης, μοριοδοτούμε, κινητροδοτούμε σε όλα τα προγράμματα τους συνεταιρισμούς έτσι ώστε η συμμετοχή σε συνεταιρισμούς να έχει αντίκρισμα και στα προγράμματα, στην επιλεξι?ότητά τους. 

ΕΡ: Nα αναμένουν οι αγρότες την προκήρυξη νέων προγραμμάτων έως το τέλος του έτους;

Μέχρι τέλος του έτους σχεδιάζουμε την πρόκληση για τη βιολογική γεωργία καθώς και την πολυαναμενόμενη από τους αγρότες, προκήρυξη του προγράμματος των μικρών εκμεταλλεύσεων. Ελπίζω να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

ΕΡ: Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο ώστε να υποστηριχθούν ειδικά στον κλάδο της κτηνοτροφίας τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα;

Καταρχήν, προχωράμε στην κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Επίσης προχωράμε στην προστασία του ελληνικού γύρου και έγινε η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας που συμμετέχουν όλες οι πλευρές, παραγωγοί, μεταποιητές κλπ, για να έχουμε όλες τις απόψεις για το πώς θα προχωρήσει η προστασία του ελληνικού γύρου.

Από την άλλη, στηρίζουμε άμεσα το εισόδημα του Έλληνα Κτηνοτρόφου, με τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis, στους αιγοπροβατοτρόφους. Τέλος, για τους συνεταιρισμένους αιγοπροβατοτρόφους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τα Καλάβρυτα, προχωράμε στην απορρόφηση τροφικών προϊόντων από συνεταιρισμούς για τα προγράμματα διανομής τροφίμων.

ΕΡ: Πότε αναμένεται η πληρωμή του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης και ποιες πληρωμές πρόκειται να γίνουν έως το τέλος της χρονιάς;

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 του μήνα, θα έχουμε την εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης, θα έχουμε την καταβολή της "πράσινης" ενίσχυσης. Μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε μια σειρά πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του δευτέρου πυλώνα.

Όπως είχαμε αναγγείλει, την Παρασκευή καταβλήθηκε στους λογαριασμούς του υπόλοιπου 10% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ύψους 17 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι ένα διάστημα συνεχόμενων πληρωμών. 

ΕΡ: Καθώς αύριο ξεκινούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις τι μήνυμα θα στέλνατε στον αγροτικό κόσμο;

Μετά τη συνάντηση που είχαμε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, συμφωνήθηκε ότι τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους, οι αγρότες θα τις έχουν γραπτά και μέχρι το Σάββατο (σ.σ. οι απαντήσεις στα ερωτήματα δημοσιεύθηκαν από το ΥΠΑΑΤ χθες Σάββατο). Δηλαδή, αυτά που συζητήσαμε, αυτά που ειπώθηκαν στη σύσκεψη θα τα έχουμε γραπτά για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με το τι ειπώθηκε. 

Πιστεύω ότι αν υπάρχει επίδειξη καλής θέλησης και εκτιμηθούν τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης μέχρι τώρα, οι αγρότες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο δράσης τους.

Εγώ προσωπικά από τη μέρα που ανέλαβα την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχω δει όλους αν όχι τους περισσότερους εκπροσώπους των παραγωγικών κλάδων. Έχω συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα, πολλά από αυτά έχουν επιλυθεί, είτε δρομολογείται η λύση τους. Θεωρώ ότι ο διάλογος είναι το πρώτο εργαλείο που έχουμε.

Από την άλλη βέβαια, οι μορφές αγώνα και διεκδίκησης είναι θεμιτές. Ο καθένας μπορεί να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο, φτάνει να μη δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός, ο οποίος μπορεί να διχάσει το λαό και να αποβεί σε βάρος των συμφερόντων των ίδιων των παραγωγών και των πραγματικών αγροτών.