Τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση στη δασική πολιτική, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, κυρίων Γκιόκα και Δελή.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε δημόσια δασική έκταση σε περιοχή του Αγ. Ανδρέα Αττικής, η οποία εξυπηρετεί κατοικίες πολιτών, αλλά διεκδικείται από την Εκκλησία. Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη.

Ο κ. Φάμελλος απάντησε απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και σημειώνοντας:

- Το έργο των δασικών χαρτών, το οποίο πρώτη αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε μετά από 40 χρόνια, φτάνοντας αυτή τη στιγμή στο να υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες στο 41% της χώρας.

- Την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας μετά από επτά δεκαετίες.

-Την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα και έχει ορίζοντα 20ετίας.

- Την παροχή καυσοξύλων σε παραδασόβιους πληθυσμούς κατά 50% περισσότερο και σε τιμή χαμηλότερη κατά 40% όταν τηρούνται όροι υψομέτρου και παγετού.

- Το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων που είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και δίνει λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα της δασικής πολιτικής της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο αν. υπουργός έκανε λόγο για «χρόνια κακοδαιμονία που χαρακτήριζε τις επιλογές στη δασική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία προκάλεσε αδιέξοδα στους πολίτες, στην οικονομία και την ανάπτυξη, καθώς και επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον». Είπε: «Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα του παραλόγου του νεοελληνικού κράτους, το οποίο επέτρεψε τον εγκλωβισμό των πολιτών, αλλά και των ίδιων των συμφερόντων του Δημοσίου και του δάσους, διότι πολύ απλά κάποιοι δεν φρόντισαν να υπάρχουν εργαλεία, τα οποία να προστατεύουν και τους πολίτες, αλλά και το κράτος».

Υποστήριξε ότι τα κόμματα που είχαν για δεκαετίες την ευθύνη της διακυβέρνησης, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν επένδυσαν σε εργαλεία, όπως οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο, τα οποία θα ρύθμιζαν τις χρήσεις γης, και θα κατοχύρωναν θέματα δικαιωμάτων και των πολιτών και του Δημοσίου. «Όλα αυτά ήταν ψιλά γράμματα για την ελληνική Πολιτεία, μέχρι σήμερα, και δεν λύνονταν σκόπιμα, προκειμένου να παραμένουν όλοι ευχαριστημένοι μέσα στα αδιέξοδα, τα οποία συντηρούνταν» σχολίασε.

Ακολούθως, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι σήμερα αναρτήθηκε ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι δασικών χαρτών, στην ανατολική Αττική (Χαλάνδρι, Χολαργό, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Παιανία), καθώς και στο υπόλοιπο της ΠΕ Θεσσαλονίκης που δεν είχε αναρτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ενημέρωσε, δε, ότι για την υποβοήθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών στη χώρα, από χθες ξεκίνησαν να εργάζονται στις περισσότερες Διευθύνσεις Δασών 70 δασολόγοι και 30 δασοπόνοι, με πρόσληψη από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι προχωρά και το Κτηματολόγιο και στο πλαίσιο της κτηματογράφησης οι δασικές υπηρεσίες έχουν υπερασπιστεί πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων, όπως αυτή στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, που τέθηκε από τον ερωτώντα βουλευτή κ. Γκιόκα, και για την οποία ο αν. ΥΠΕΝ κατέθεσε στα πρακτικά σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, σε τέτοιες εκτάσεις, που μπορεί να υπάρχει πια και κατοικία πολιτών, το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων εξασφαλίζει την προστασία του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος, την εξυπηρέτηση του δασικού ισοζυγίου, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών κατοικίας των πολιτών, όπως αυτές εμφανίζονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα καυσόξυλα στον Δήμο Μύκης, σημείωσε ότι εκ μέρους του υπουργείου υπήρξε αύξηση των δαπανών για καυσοξύλευση και έγκαιρη απόδοση της χρηματοδότησης στην αρμόδια δασική υπηρεσία, ενώ διασφαλίστηκε και η εφαρμογή Δασικής Αστυνομικής Διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες που έχουν ελλείψεις σε ξυλεία μπορούν να λαμβάνουν από το δάσος υπολείμματα υλοτομιών, στρεβλά, ξερά και κατακείμενα δέντρα, ώστε να εξυπηρετηθούν.