«Σε ένα μήνα το πολύ θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και θα κατατεθεί στη συνέχεια στην ΕΕ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

Στο Σχέδιο, όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλα τα εργαλεία επιδοτήσεων και προγραμματισμού των έργων, ενώ «το πιο άμεσο μέτρο θα είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση, από ειδικό πρόγραμμα 15 εκατ.ευρώ, των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να μπορέσουν οι κοινότητες της υπαίθρου, οι ξενοδόχοι, οι αγρότες, να επαγγελματίες, κτλ. να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες με αυτοπαραγωγή ενέργειας ιδιαίτερα από ΑΠΕ, με χαμηλό κόστος και κοινωνικό τιμολόγιο και πιο υγιή ανταγωνισμό, καθώς θα υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός των παραγωγών, ώστε να μην έχουμε μονοπωλιακές εξαρτήσεις στην παραγωγή ενέργειας».

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει από το εμπόριο ρύπων με περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον την διασύνδεση των νησιών καθώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία ώστε να προσελκύσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την διασύνδεση των νησιών.

Όπως είναι γνωστό το ΕΣΕΚ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ ως το 2030, ενώ ειδικά για τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα επενδυθούν πάνω από 8,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σχέδιο όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός περιλαμβάνεται το σχέδιο για τα ενεργειακά αυτόνομα νησιά, το οποίο πέραν της χρήσης των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την αποθήκευση ενέργειας, αντικείμενα για τα οποία γίνονται συζητήσεις με την Tesla.