Βαθιά ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους χήρες/χήρους  σηματοδοτεί η δέσμευση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων με ηλικιακό όριο κάτω των 55 ετών.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Χθες ο Τ. Πετρόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας λέγοντας ότι  "δεν θα περικόπτονται οι συντάξεις χηρείας θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου".  Όπως διευκρίνισε, "η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί πριν από τις 13 Μαίου", ενώ υπενθύμισε ότι ήδη έχουν αυξηθεί τα κατώτατα όρια, φτάνοντας τα 720 ευρώ για τη χήρα με 1 παιδί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Μετά την 3ετία (που συμπληρώνεται τον Μάιο του 2019) η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67 ετών.  Με την παρέμβαση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας και Οικονομικών) η μείωση δεν θα εφαρμοστεί τον προσεχή Μάϊο. 

Να σημειωθεί ότι και οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών πήραν την σύνταξη δια βίου και όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν την στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, πήραν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 την στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.