Έκλεισαν οριστικά υποθέσεις (EU Pilot 6056/14 και EU Pilot 5712/2013) που αφορούσαν ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας και της περιοχής Σχινιά.

Σχετικά με την EU Pilot 6056/14 που αφορούσε ερώτημα της ΕΕ για την προστασία της Παμβώτιδας και την έκδοση σχετικού ΠΔ, καθώς και αν εξετάζεται η κατασκευή νέου στίβου θαλάσσιου σκι στο σημείο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απεστάλη επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, έχει συνταχθεί σχέδιο ΠΔ για την προστασία της λίμνης, το οποίο βρίσκεται σε τελική επεξεργασία έπειτα από τη διαδικασία διαβούλευσης.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ ενημέρωνε ότι προκειμένου να μελετηθεί με ορθό διοικητικό και επιστημονικό τρόπο η διαχείριση και προστασία ενός τόσο σημαντικού οικοσυστήματος, η περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας εντάχθηκε - στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020) - στο πρόγραμμα εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Με τη συγκεκριμένη επιστολή, η υπόθεση EU PILOT έκλεισε.

Μαζί με την υπόθεση της Παμβώτιδας έκλεισε και εκείνη του Σχινιά, καθώς το 2018 ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση εστιατορίων που υπήρχαν μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του.