Ξεκάθαρη όσο και δηκτική απάντηση στον ΣΕΒ ο οποίος ζήτησε την κατάργηση των προσαυξήσεων που λαμβάνουν οι τριετίες ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου, έδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι "η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση".

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Είχε προηγηθεί νωρίς χθες επιστολή του ΣΕΒ προς την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου με την οποία οι Βιομήχανοι σημείωναν ότι "η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας (σ.σ. για τις τριετίες) είναι εσφαλμένη" καθώς "ο κατώτατος μισθός νοείται ως μία «μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς», δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά την 14.2.2012".

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας και αφού σημειώνει ότι οι Βιομήχανοι "επιθυμούν κατάργηση των διαμορφωμένων τριετιών και μειώσεις μισθών σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο", επισημαίνει: "Το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το Υπουργείο Εργασίας τόσο με την Υπουργική Απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες.

Φαίνεται ότι ο ΣΕΒ αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες του. Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει. Του συστήνουμε ταχεία προσαρμογή στην πραγματικότητα", σημειώνει δηκτικά το υπουργείο Εργασίας, καταλήγοντας: "Η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση".

Να σημειωθεί τέλος ότι η θέση αυτή του ΣΕΒ (ότι ο κατώτατος μισθός νοείται ως μία «μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς) έχει καταγραφεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και, συγκεκριμένα, στην «Έκθεση Αξιολόγησης του Ισχύοντος Νομοθετημένου Κατώτατου Μισθού ΙΟΒΕ - για λογαριασμό ΣΕΒ».

Δείτε επίσης: