Η τροπολογία δεν αφορά τη ΣΕΚΑΠ, επαναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - η προσήλωσή της αυτή ήδη αποδίδει καρπούς», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, μετά και τα όσα είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Του Γιάννη Αγουρίδη

«Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών (ΣΕΚΑΠ) είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού».

Ο λόγος για τροπολογία με την οποία προβλέπεται αναδρομική εφαρμογή του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, μόνο για τις περιπτώσεις πρόσθετων φόρων και με βάση τη παλιότερη νομοθεσία, προ του 2017, η οποία ήταν πάρα πολύ υψηλή.

Εισηγούμενη τη διάταξη εκ μέρους της κυβέρνησης, η αρμόδια υφυπουργός καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων που έκαναν λόγο για φωτογραφική ρύθμιση υπέρ συγκεκριμένων επιχειρήσεων, λέγοντας πως επιδόθηκαν σε επιχείρηση παραπληροφόρησης

Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα εξής:

«Την ίδια ώρα βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της αντιπολίτευσης, και των συμφερόντων που την στηρίζουν, να υπονομεύσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσα από τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Μόνο ως φαιδρότητα μπορούμε να αντιληφθούμε το να μας κουνάνε το δάχτυλο, με ψευδή επιχειρήματα, εκείνοι που κατασπατάλησαν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και τα μετέφεραν σε φορολογικούς παραδείσους.

Η προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και στρεβλών εντυπώσεων, για επιλεκτική διαγραφή προστίμων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες προκαλεί θυμηδία. Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά το σύνολο των φορολογουμένων και το σύνολο των επιχειρηματιών και αποσκοπεί, αποκλειστικά και μόνο, στην προσαρμογή της νομοθεσίας στις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, των διοικητικών δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσοι θέλουν να ασκούν σωστή αντιπολίτευση οφείλουν τουλάχιστον να ενημερώνονται για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».