«Fake news της ΝΔ το ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν τροπολογία υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων», καθώς «ουδέποτε υπέγραψαν τέτοια τροπολογία», τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία την οποία κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο κ. Αραχωβίτης σημειώνει ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «πλήρως ευθυγραμμιζόμενοι με την εθνική θέση του ΥΠΑΑΤ», η οποία απορρίπτει όποιο σενάριο εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ, κάτι, που ο Έλληνας υπουργός τόνισε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Λιθουανό ομόλογό του, την προηγούμενη Παρασκευή.

Επίσης, όπως τονίζει στην ανάρτησή του, «από την πρώτη στιγμή διαψεύστηκε από τον ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, η σχετική είδηση που αποτελεί ένα ακόμα fake new της ΝΔ στην άγονη προσπάθειά της να διασωθεί στη συνείδηση των αγροτών».

Πάντως, εκτός από την ομάδα των ευρωβουλευτών του Κόμματος των Πρασίνων, την τροπολογία υπέγραψε και ένας Ιρλανδός ευρωβουλευτής, που ανήκει στην ίδια πολιτική πτέρυγα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την GUE/NGL.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στ. Αραχωβίτη έχει ως εξής:

Σε ερώτηση σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων:

«Οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υπέγραψαν τέτοια τροπολογία. Αντίθετα, σε αντίστοιχη τροπολογία που κατέθεσε το ΕΛΚ τήρησαν αρνητική στάση, πλήρως ευθυγραμμιζόμενοι με την εθνική θέση του ΥΠΑΑΤ. Από την πρώτη στιγμή διαψεύστηκε από τον ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, η σχετική είδηση που αποτελεί ένα ακόμα fake new της ΝΔ στην άγονη προσπάθειά της να διασωθεί στη συνείδηση των αγροτών».

Τι συνέβη με την επίμαχη τροπολογία

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε στις 27 Μαρτίου την ακόλουθη δήλωση:

«Λίγες ημέρες πριν την ψήφιση των Στρατηγικών Σχεδίων της Νέας ΚΑΠ 2021-2027 από την αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στην πλήρη στρεμματική εξίσωση (εξωτερική σύγκλιση) των ενισχύσεων, δηλαδή σε ένα σενάριο καταστροφικό για την Ελλάδα.

Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήθεν διαβεβαιώνει για τη αντίρρηση της χώρας σε αυτό το επικίνδυνο σενάριο, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία συντάσσονται ευθέως με τις θέσεις των χωρών Visegrad. Η στάση αυτή, όμως, των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε οφείλεται σε επικίνδυνη άγνοια είτε αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της συνειδητής καταδίωξης του πρωτογενούς τομέα, λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Μάλιστα είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2017 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, η επί της αρχής συμφωνία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τη θέση των χωρών Visegrad για πλήρη εναρμόνιση (εξωτερική σύγκλιση) των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει αμέσως την κατάπτυστη αυτή τροπολογία».

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της τροπολογίας: «Η κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου».

Η διάψευση από τον κ. Παπαδημούλη

Με δήλωσή του στις 29 Μαρτίου ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απαντά «σε μια ακόμη κατάφωρα fake είδηση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που «διακινεί το επιτελείο της ΝΔ και συγκεκριμένα η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης συμπληρώνει ότι «Μια τροπολογία που δεν συνυπογράφει κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και την οποία συνυπογράφουν οι Πράσινοι και ένας Ιρλανδός ευρωβουλευτής της GUE/NGL, γίνεται ξαφνικά πρώτη είδηση.

Στο ίδιο έγγραφο που επικαλείται η ΝΔ, αποδεικνύεται ότι κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπογράψει αυτή την τροπολογία.

Καλούμε τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν το θέμα αυτό, δίχως να μπουν στον κόπο να διασταυρώσουν ο,τιδήποτε, να επανορθώσουν το συντομότερο.»

Και καταλήγει: «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στηρίζουν αυτό που συκοφαντικά αναφέρει η ΝΔ, αλλά είναι και ριζικά αντίθετοι γιατί αντιστρατεύεται πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων αγροτών».

Η απάντηση της κας Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε στις 29 Μαρτίου την ακόλουθη δήλωση:

«Απαντώντας στα περί δήθεν "fake news", τα οποία μας καταλογίζει ως Νέα Δημοκρατία ο πανικόβλητος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης, τον ενημερώνουμε ότι ο ίδιος και το Κόμμα του όφειλαν να γνωρίζουν ότι:

  1. Η εν λόγω τροπολογία αποτελεί όχι μεμονωμένη, αλλά συμβιβαστική τροπολογία, τμήμα δηλαδή ενός πακέτου συμβιβαστικών τροπολογιών, που έχει συμφωνηθεί και κατατεθεί επισήμως τόσο από την πολιτική ομάδα, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, την GUE/NGL, όσο και από τους Πράσινους. Αποτέλεσε, δηλαδή, προϊόν εκτενών συζητήσεων και αποτελεί θέση της Πολιτικής του Ομάδας. Λυπούμαστε αλλά όφειλαν να γνωρίζουν τί συζητά και πού καταλήγει η Πολιτική τους Ομάδα και αν διαφωνούσαν να διαφοροποιούνταν.
  2. Η εν λόγω συμβιβαστική τροπολογία έχει κατατεθεί από 22/3/2019, μετά από σειρά συζητήσεων για τη νέα Κ.Α.Π., τις οποίες οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν παρακολουθούν είτε δεν κατανοούν είτε γιατί συμφωνούν.
  3. Λυπούμαστε που ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στις 29/3/2019, δηλαδή μετά από τουλάχιστον 8 ημέρες, έμαθε τι εισηγείται το κόμμα του και αυτό από τη Νέα Δημοκρατία, για το μείζον θέμα της νέας Κ.Α.Π. και της εξωτερικής σύγκλισης!
  4. Βεβαίως θα ήταν πραγματικά πιο ενδιαφέρον η διάψευση να προερχόταν επισήμως από την πολιτική ομάδα της GUE/NGL και όχι από το πολιτικό γραφείο του κ. Παπαδημούλη.
  5. Τέλος, θα συνιστούσαμε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναλώνεται σε θεωρίες περί "fake news", να κατανοήσει επιτέλους την εγκληματική επίπτωση της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης για την ελληνική γεωργία και να μας πει πότε επιτέλους σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον θέμα της Νέας Κ.Α.Π., πότε θα κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες για να λάβει κεφαλαιώδεις αποφάσεις για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας, που πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους!».