Εντός του επόμενου διαστήματος προβλέπεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το Μέτρο 13, που αφορά τις «ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».

«Οι αιτήσεις στήριξης / πληρωμής των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν µέσω της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2019 (έτος δέσμευσης - πληρωμής)» αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία τονίζεται ότι η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών δεν είναι απαραίτητη εφόσον έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

Δικαιούχοι μπορούν να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι ενεργοί αγρότες, ασκούν τη γεωργική δραστηριότητα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 εκτάρια μειώνεται προοδευτικά:

- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 εκτάρια χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.

- Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 20 εκτάρια έως και 25 εκτάρια χορηγείται 80% της ενίσχυσης.

- Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 εκτάρια έως και 30 εκτάρια χορηγείται 50% της ενίσχυσης.

- Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης πέραν των 30 εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.