"Η Ελλάδα έχει ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητές της" σε ό, τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και χρειάζεται την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη για το Κλίμα και την Ασφάλεια.

Ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης παρεβρέθει σήμερα στη Διάσκεψη που διοργανώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο Βερολίνο.

Ο κ. Μπόλαρης, μιλώντας στη διάσκεψη, ανέδειξε τη μετανάστευση ως μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συντονισμό, αλλά και αλληλεγγύη. "Χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - συνεργασία μεταξύ κρατών και λαών. Η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πολιτισμένοι λαοί, αντιμετωπίζοντας ανθρώπους που είτε εξαιτίας πολέμου είτε εξαιτίας φτώχειας ή αυταρχικών καθεστώτων είτε επειδή δεν έχουν να πιούν νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να μετεγκατασταθούν", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει από το στάδιο "της παρατήρησης και των αμυντικών σχεδιασμών" να περάσει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα "με στρατηγική, συντονισμό και αλληλεγγύη". Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επισήμανε, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αντάρα για δικό τους όφελος".

Η δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της παρέμβασης του κ. Μπόλαρη στη Διάσκεψη για το Κλίμα και την Ασφάλεια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου για τα θέματα έρευνας και διάσωσης και την ευθύνη για τα κέντρα συντονισμού. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη η κατανομή βαρών μετά την αποβίβαση να εφαρμοστεί σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. "Οι νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου είναι διασυνδεδεμένες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως "πακέτο"", πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης και τόνισε ότι η κατανομή θα πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Πρότασης για τον Κανονισμό του Δουβλίνου. "Μέχρις ότου υιοθετηθεί και τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου, χρειάζονται επείγοντα μεταβατικά σχέδια ειλικρινούς αλληλεγγύης και δίκαιης υπευθυνότητας προς τα κράτη πρώτης εισόδου, με υποχρεωτική κατανομή/μετεγκατάσταση ως αναπόσπαστο κομμάτι", είπε ο υφυπουργός και ανέδειξε ακόμη την παράμετρο της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης ή "τράνζιτ", προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της μετανάστευσης και η διακίνηση και προκειμένου να ενισχυθούν οι επιστροφές.

Ο κ. Μπόλαρης πάντως, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την ενίσχυση των Πρασίνων κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί αντιλαμβάνονται πως "η περιβαλλοντική συνείδηση είναι η αγάπη για τον τόπο, για τη γη, για το περιβάλλον, για τα παιδιά και το μέλλον τους", τόνισε ωστόσο και την ανάγκη αυτή η αγάπη να συμβαδίσει με την επιστημονική αλήθεια "ώστε να διαχειριστούμε την μεγάλη δυσμενή πρόκληση που αποτελεί η κλιματική αλλαγή για την ανθρωπότητα και για τον πλανήτη".

Η Ελλάδα, επισήμανε ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών, λόγω και της θέσης και της ιστορίας της, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ιστορικά μνημεία παγκόσμιας αξίας, η καταστροφή των οποίων μπορεί να αποδειχθεί μη αναστρέψιμη. Με το βλέμμα στην ανάγκη διάσωσης και προστασίας τους, η ελληνική κυβέρνηση διοργανώνει στην Αθήνα στις 21 και 22 Ιουνίου διεθνή διάσκεψη, υπό τον τίτλο "Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση". Σκοπός της διάσκεψης θα είναι η ευαισθητοποίηση και η ενθάρρυνση για την ανάληψη διεθνούς δράσης για το θέμα, καθώς και η συνεισφορά στους στόχους της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που θα διοργανωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.