“Παίρνει μπροστά” η διαδικασία για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας που θα καθορίσει και το ενεργειακό μείγμα, βασικό συστατικό για την μελλοντική λειτουργία των αγορών και την υλοποίηση επενδύσεων στον χώρο.

Στην δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο, η οποία θα παρακολουθεί θεσμικά την εκπόνηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Ειδικότερα, μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε η συγκεκριμένη Επιτροπή, με πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών αλλά και των αρμόδιων φορέων: ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΛΑΓΗΕ, ΚΑΠΕ, ΕΔΕΥ, ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρεται στην Πράξη, η Εθνική Επιτροπή είναι αρμόδια για:
-Την διαμόρφωση εθνικών προτεραιοτήτων, μεθοδολογίας και κατευθύνσεων για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
-Την επεξεργασία των προς διερεύνηση σεναρίων ανάπτυξης των ενεργειακών συστημάτων της χώρας.
-Το σχεδιασμό και την προώθηση προτάσεων ενεργειακών πολιτικών και δράσεων.
-Το συντονισμό των θεσμικών φορέων για τη συμβολή τους στο έργο.
-Το συντονισμό και την διενέργεια διαβουλεύσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
-Τις διαδικασίες διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
-Την εποπτεία της διαδικασίας.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της τακτικά τουλάχιστον μια φορά τον μήνα αλλά και εκτάκτως όταν κρίνεται απαραίτητο από τον πρόεδρό της ή όταν το ζητήσει ο υπουργός ΠΕΝ.

Παράλληλα, συστήνεται πενταμελής Γραμματεία Διακυβέρνησης η οποία έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση της πορείας εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον συντονισμό των τεχνικών δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την εκπόνησή του και την γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου να έχει εκπονήσει κείμενο προς δημόσια διαβούλευση σχετικά με το εθνικό σχέδιο, ώστε να ολοκληρωθεί εντός του 2018 η κατάρτιση και η κατάθεση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, κάτι που προβλέπεται για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.