Σε “εξαιρετική περίσταση και χωρίς να φταίνε οι ίδιοι”, βρίσκονται οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι "καλή τη πίστει” προχώρησαν σε καλλιέργεια τεύτλων φέτος, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν “ειλικρινής απέναντί τους και απέκρυψε την πραγματικότητα για την κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ)”, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, εκφράζοντας εκ νέου της πολιτική βούληση της  κυβέρνησης για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας για τους παραγωγούς, αλλά και για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα το 2020.

Στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στους τευτλοπαραγωγούς και αυτοί καλή τη πίστει καλλιέργησαν». «Σήμερα», είπε ο κ. Σκρέκας,  «βρίσκονται σε μια εξαιρετική περίσταση χωρίς να φταίνε αυτοί” και προσέθεσε ότι “ δουλεύουμε στοχευμένα και μεθοδικά έτσι ώστε να μην χάσουν φέτος τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται”.

Ο κ. Σκρέκας, υπενθύμισε ότι η ΕΒΖ βρίσκεται σε προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 106β και στο πλαίσιο αυτό, όπως ο ίδιος τόνισε, “ μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση για το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς-αναμένεται εντός του Οκτωβρίου- η βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία μονάδα της». 

«Η ΕΒΖ, δεν μπορεί να συνάψει καμία σύμβαση, ούτε αγοράς, ούτε πώλησης, ούτε ενοικίασης των εγκαταστάσεων της. Άρα, δεν μπορεί να αγοράσει ενέργεια ούτε πρώτη ύλη και δεν μπορεί να λειτουργήσει», ξεκαθάρισε.

Απαραίτητο ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση νερού

Ερωτηθείς για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην ελληνική γεωργία, ο κ. Σκρέκας επισήμανε: “ Στην παγκόσμια κοινότητα και στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σημαντικές προκλήσεις που αλληλοσυγκρούονται. Από τη μία πλευρά έχουμε την ανάγκη για την παραγωγή περισσότερων προϊόντων διατροφής, με δεδομένο ότι αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και άρα η κατανάλωση τροφής, και από την άλλη έχουμε την κλιματική αλλαγή που δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή».

«Ξηρασία, υψηλότερη θερμοκρασία, λιγότερες βροχοπτώσεις και έκτακτα ακραία καιρικά φαινόμενα, δημιουργούν εμπόδια για την παραγωγή προϊόντων» σημείωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσέθεσε πως «από τη μία πρέπει να παράγουμε περισσότερα προϊόντα και από την άλλη έχουμε ένα περιβάλλον που δυσκολεύει τον παραγωγό να το πράξει».

Υπογραμμίζοντας ότι “ αυτά τα δύο πρέπει να τα συνδυάσουμε”, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι “ οι χώρες που θα είναι ανταγωνιστικές τα επόμενα χρόνια που η κλιματική αλλαγή θα χτυπά με μεγαλύτερη ένταση την πόρτα μας και θα επιβιώσουν, έχοντας καλύτερο επίπεδο και ευημερία, θα είναι εκείνες που θα έχουν φροντίσει να προετοιμαστούν καλύτερα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι “η Ελλάδα πρέπει σήμερα να καταστρώσει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση του νερού που αποτελεί το βασικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, διατήρησης και βελτίωσης των εδαφών, έτσι ώστε να παράγουμε τα επόμενα χρόνια προϊόντα υψηλής ποιότητας».
«Πρέπει να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιώντας λιγότερα από τα υδάτινα αποθέματα και περισσότερα από τα επιφανειακά ύδατα. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε σύγχρονα μικρά κλειστά αρδευτικά συστήματα», κατέληξε ο κ. Σκρέκας, συμπληρώνοντας ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεδιπλώσουμε την εθνική μας στρατηγική».