Τη μεταφορά χρημάτων του ΕΣΠΑ, από προγράμματα που δεν έχουν ζήτηση σε προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», έχει ζητήσει η κυβέρνηση όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

 Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» είναι χρήσιμο, «αλλά είναι σχεδιασμένο απ' την προηγούμενη κυβέρνηση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ποιο τρόπο; Όποιος μπαίνει πρώτος. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να τρέξουν με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα να μπουν πρώτοι ταυτόχρονα όλοι μαζί. Αυτό δημιουργεί τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα».

Όπως εξήγησε: «επειδή το πρόγραμμα έχει μεγάλη απορρόφηση, έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου, με τις οποίες έχουμε κάνει αίτημα στην Κομισιόν να μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε το ΕΣΠΑ, να σχεδιάσουν την αναπροσαρμογή του προγράμματος. Κυρίως διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει το ΕΣΠΑ πάνω από το 100%, αλλά σε προγράμματα που δεν έχουν καμία ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας μένουν χρήματα. Έχουμε ζητήσει, λοιπόν, τη μεταφορά χρημάτων από προγράμματα που δεν έχουν ζήτηση σε προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον». Αλλά αυτό θέλει και την έγκριση της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».

Στο μεταξύ ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχει στις ΗΠΑ, συναντήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα είπε: «Την Τρίτη θα ταξιδέψω στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχω στο γεύμα που θα παραθέσει ο ομόλογός μου υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και σε μεγάλους επιχειρηματίες και ερευνητές από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου θα συναντηθώ με μεγάλους επενδυτές που θέλουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και με Έλληνες ομογενείς. Έχω ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα αλλά πολύ ενδιαφέρον».

Για το μεταναστευτικό ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνονται τα κλειστού τύπου κέντρα. Συγεκριμενα είπε: «όπως εξελίσσεται, αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα» και συνέχισε: «ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν την πλήρη εικόνα και θα κάνουν αυτό που πρέπει. Στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνονται τα κλειστού τύπου κέντρα και αυτό θα γίνει. Πάντα όμως σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες».

Τέλος για το θέμα της Novartis ο υπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει και θα ψηφίσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον κύριο Παπαγγελόπουλο, κυρίως για να διερευνηθούν οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα κυρίου Αγγελή εναντίον του. Η επιτροπή θα συσταθεί και θα διερευνήσει. Εάν υποτεθεί ότι βρεθούν στοιχεία ικανά προς παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα αποφασίσει αν αυτό είναι θέμα Βουλής, δηλαδή αρμοδιότητα ειδικού δικαστηρίου, ή αν είναι θέμα τακτικής δικαιοσύνης. Αυτό όμως θα γίνει αφού προηγηθεί η έρευνα».

Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών

Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Δημήτρη Κοσμίδη και το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, παρουσία του βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια το κράτος οφείλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Σημειώνω ότι σε μια εποχή που όλοι συζητάμε για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εντελώς παράλογο κάποιοι να πολεμούν τη φυσική γούνα και να προωθούν την πλαστική γούνα. Η πλαστική γούνα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια θα είναι εδώ και θα μολύνει τον πλανήτη, ενώ η φυσική γούνα εντάσσεται στον φυσικό κύκλο της ζωής. Γι' αυτό και ιδιαιτέρως την υποστηρίζω».

Από την πλευρά του ο κ. Κοσμίδης είπε:

«Σήμερα είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τον υπουργό, κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι φίλος της ελληνικής γούνας. Είχαμε την ευκαιρία να του καταθέσουμε όλους τους προβληματισμούς μας και ό,τι αφορά τον κλάδο της γούνας. Είμαστε χαρούμενοι που είναι με την πλευρά των επενδύσεων και εκείνων που θέλουν να φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθεί και στα αιτήματα του κλάδου μας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας. Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε έτσι και δεν θα χάσουμε ούτε εμείς, ούτε η Ελλάδα».