"Σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό για το κοινωνικό μέρισμα", δήλωσε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, το ύψος του οποίου αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 150-200 εκατ. ευρώ ή έως και 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Παράλληλα, χαρακτήρισε "πολύ μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέρνει η κυβέρνηση να δώσει το επίδομα, δεδομένου ότι τον Μάιο το έδωσαν με τη μορφή της 13ης σύνταξης".

Επίδομα γέννας 

Η κ. Μιχαηλίδου έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια και τις κατηγορίες στις οποίες θα δοθεί το επίδομα γέννας. 

Στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές στα επιδόματα, με την Δόμνα Μιχαηλίδου να σημειώνει ότι, «διατηρούνται στα επίπεδα του 2019» με την προσαύξησή τους από το επίδομα γέννας.

Το επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα επίδομα», τόνισε η υφυπουργός, που σημείωσε ότι θα δίνεται καθολικά με μόλις το 1% των πιο πλούσιων να μένει εκτός.

Πώς θα γίνεται η καταβολή του επιδόματος

Όπως διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις:

Το ένα μέρος θα καταβάλλεται κατά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά. Τα σενάρια είναι να δίνονται 1500 και 500 ευρώ ή 1000 και 1000, σε κάθε δόση.

Στόχος είναι να αποτελέσει το πρώτο επίδομα που θα δίνεται ψηφιακά στους δικαιούχους. Παρ’ όλα αυτά θα διατηρηθεί και ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής αιτήσεων, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η διάταξη της κυβέρνησης για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη προς δημόσιο και τράπεζες. 

Ξεκαθάρισε, επίσης ότι το επίδομα γέννας θα δίνεται και στις ανασφάλιστες μητέρες. 

 

Τέλος, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της επιδοματικής πολιτικής, λέγοντας ότι είναι το δημογραφικό και τα άτομα με αναπηρία, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει ενημέρωση από το υπουργείο για τις πολιτικές του επόμενου διαστήματος, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.