Τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις των τραπεζών, δικαστικών δικηγορικών συλλόγων, δανειοληπτών – καταναλωτών θα προχωρήσουν στις απαραίτητες βελτιώσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Ζητείται ταχύτητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία και «ξεσκαρτάρισμα» των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκομος

Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το πρώτο αφορά στην εκμετάλλευση των προστατευτικών διατάξεων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Πολλοί εκτιμούν, κυρίως από τον χώρο των τραπεζών, ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου θα «πετάξει» εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα δώσει «ανάσα» και στις δικαστικές αίθουσες.

Για παράδειγμα οι τράπεζες έχουν προτείνει – για την ακρίβεια ζητούν μετ’ επιτάσεως – να τροποποιηθεί ο νόμος και να προβλέπει ότι σε περίπτωση οικειοθελούς παραίτησης του οφειλέτη ή απόρριψης του αιτήματος του επί της ουσίας, να μην έχει δικαίωμα υποβολής νέου αιτήματος – ακόμα και μετά την παρέλευση ενός έτους – εκτός αν μπορεί να αποδείξει σημαντική μεταβολή της οικονομικής του κατάστασης.

Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει το φαινόμενο, δανειολήπτες να αποσύρουν χωρίς βάσιμο λόγο, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, το αίτημα υπαγωγής στον νόμο και να καταθέτουν νέου αιτήματος κερδίζοντας χρόνο. Στην … χειρότερη περίπτωση ο «κερδισμένος» χρόνος είναι 4-6 μήνες, αν πρόκειται για Ειρηνοδικεία όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δίνεται γρήγορα δικάσιμος.

Αν πρόκειται ωστόσο για τον Πειραιά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού και του μεγάλου όγκου υποθέσεων οι δανειολήπτες παίρνουν δικάσιμο το 2026.
Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, όπου υπηρετούν 20 δικαστικοί, σύμφωνα με τα στοιχειά του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχαν περαιωθεί στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους 1870 υποθέσεις. Εισήχθησαν όμως 1413 νέες με αποτέλεσμα ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων να μειωθεί οριακά και να είναι 14.717 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016
Στο σύνολο των 154 Ειρηνοδικείων της χώρας οι ανοιχτές υποθέσεις στην αρχή της περιόδου 1/1/2017-31/3/2017 ήταν περίπου 175.000 ενώ στο τέλος της ίδια περιόδου ο αριθμός τους μειώθηκε οριακά, κοντά στις 4.000, καθώς όσες υποθέσεις «κλείνουν», άλλες τόσες «ανοίγουν».