Για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε όλους τους τρέχοντες δικαιούχους μέσα στον Απρίλιο, με προτεραιότητα όσους  εργάζονταν σε επιχείρηση που έκλεισε, μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με διοικητική εντολή θα λάβουν τα χρήματα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης διαδικασίας αιτήσεων. Όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά δεν έχουν διακόψει και έχουν ήδη δεχτεί αναστολή σύμβασης θα πληρωθούν μέσα στον τρέχοντα μήνα. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στα μέτρα και δεν έχουν βγάλει εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης (μπορούν έως 20/4), οι υπάλληλοί τους θα λάβουν χρήματα τον Μάιο.

«Ο οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης γίνεται με σχέδιο και ευθύνη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης που κάνεις δεν ξέρει ποια θα είναι», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο αλλά και για Μάιο». Ακόμα, γνωστοποίησε πως  σήμερα θα μπουν οι ΚΑΔ όλων των πληγεισών επιχειρήσεων δια μέσου τζίρου. Το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε ΚΑΔ μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας των οικονομικών ευεργετημάτων του κράτους.

Για τα 600 ευρώ των 180.390 επιστημόνων ο υπουργός διευκρίνισε ότι όλοι θα τα πάρουν πρώτον μέσα στον Απρίλιο, δεύτερον δια μέσου μιας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης θα πάρουν και πιστοποιητικό σε υψηλής στάθμης αντικείμενα. “Τα λεφτά θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα μη κατασχετέα, σε λίγες ώρες θα αναρτηθεί η πρόσκληση, και κατόπιν της πρόσκλησης και την άλλη Πέμπτη μπορούν πλέον όλοι οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί,  γιατροί, οδοντίατροι, οικονομολόγοι, λογιστές) μπορούν να υποβάλουν αίτηση” σημείωσε.  Μετά τα πρόγραμμα για τους επιστήμονες ύψους 600 ευρό από κοινοτικούς πόρους θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τη συγκεκριμένη ομάδα, με 800 ευρώ, από το Μάιο και μετά.

Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί (βάση ΚΑΔ) οφείλουν να το καταβάλλουν κανονικά. Οι υπόλοιπες δικαιούνται να το κάνουν έως 30/6, με το κράτος να αναλαμβάνει το κομμάτι Μαρτίου-Απριλίου που οι εργαζόμενοι δεν δούλεψαν.