Στην επανεκκίνηση του τομέα της εστίασης, που ως γνωστόν αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, φαίνεται πως ρίχνουν βάρος τα κυβερνητικά στελέχη.

Αδ. Γεωργιάδης: Εισήγηση να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, αν δεν υπάρχουν κρούσματα

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωοϊού, καθώς επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους της εστίασης μόνους τους», και ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την στήριξή τους, όπως το να δοθεί επιπλέον χώρος στο εξωτερικό του καταστήματος ώστε να μπορούν να βγάλουν τραπέζια έξω και να τηρούνται οι αποστάσεις, καθώς και ότι υπάρχουν σκέψεις για φορολογικά κίνητρα για τα καταστήματα στην εστίαση και ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα σημείωσε επιτυχία, όχι μόνο στο υγειονομικό σκέλος της πανδημία του κορονοϊού , αλλά και στον τομέα της οικονομίας, καθώς σε σχετική έρευνα, η Ελλαδα ήταν η χώρα με την μικρότερη πτώση του κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης από όλες τις χώρες της Ευρώπης και αυτό όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης αισθάνθηκε ασφαλής ως προς το οικονομικό του μέλλον σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στο θέμα με την διατίμηση στις μάσκες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και την αύξηση στις εισαγωγές υπάρχει επάρκεια» και τόνισε πως «αν χρειαζόταν διατίμηση δεν θα διστάζαμε να την κάνουμε».

Τέλος, ανέφερε ότι όπως διαπίστωσαν τα συνεργεία ελέγχου του υπουργείου, υπάρχουν και φθηνές μάσκες με πενήντα λεπτά, ενώ όπως είπε «υπάρχουν και οδηγίες για να φτιάξουμε μάσκες μόνοι μας σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».

 

Τ. Θεοδωρικάκος: Νομοθέτηση μέτρων για στήριξη της εστίασης σε συνεργασία με ΚΕΔΕ

Στη νομοθέτηση ενός πακέτου διευκολύνσεων, προκειμένου να στηριχθεί ο χώρος της εστίασης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Ο στόχος μας από κοινού με την ΚΕΔΕ -ετοιμάζουμε την πρόταση προκειμένου να τη νομοθετήσουμε- είναι να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου που χρησιμοποιούν αυτά τα καταστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο να έχουν την ίδια δυναμικότητα που είχαν πριν την εφαρμογή των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τέλη, ενώ για εκείνους που δεν είναι εφικτή η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα υπάρξει μείωση τελών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Ο υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες έδωσαν ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή της».

Για την τήρηση των μέτρων σημείωσε ότι ξεκίνησε κανονικά και επισήμανε: «Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε το πακέτο των μέτρων αυτές τις δύο εβδομάδες, τόσο πιο πιθανό είναι η άρση των υπολοίπων περιορισμών να γίνει πιο γρήγορα».

Για την εφαρμογή των μέτρων στο δημόσιο, είπε ότι τουλάχιστον για δύο ακόμη εβδομάδες ενθαρρύνεται η τηλεργασία και πρόσθεσε πως εκτός από το ζήτημα του συγχρωτισμού, είναι μια εμπειρία θετική και πολλοί υπάλληλοι εργάζονται αποτελεσματικά από το σπίτι. Στο ερώτημα εάν η τηλεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού στο δημόσιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τηλεργασία έχει ως προϋπόθεση να υπάρχει ο άνθρωπος Αν δεν υπάρχει ο άνθρωπος, δεν υπάρχει τηλεργασία. Κανείς να μην αμφιβάλλει για την εργασία του», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι είναι εκτός σχεδίου της κυβέρνησης οποιαδήποτε μείωση μισθού στον δημόσιο τομέα.