Στην επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» έως τον Οκτώβριο του 2022 αλλά και στην υλοποίηση του νέου προγράμματος «Γέφυρα» για τα επιχειρηματικά δάνεια με επιδότηση μέρους της δόσης για 8 μήνες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο επικείμενο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι θα παρέχεται επιδότηση δόσης, καλύπτοντας τόσο κεφάλαιο όσο και τόκους του επιχειρηματικού δανείου,  για διάστημα 8 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που αφορά την επιδότηση δόσης στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία, αφορά διάστημα 9 μηνών. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

«Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά τη διαδικασία, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την παράταση και επέκταση του πετυχημένου σχήματος «Ηρακλής». Αυτή η επέκταση, «θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Βασικός στόχος είναι οι τράπεζες να μπορέσουν, μέσα από τον νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά.

Όσον αφορά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank) η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Την 1η Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.ά.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται, σε καθημερινή βάση για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

«Έχει ήδη υλοποιηθεί μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου που απαιτείται και έχει εκδοθεί η 1η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία του Μητρώου Εμπειρογνώμων αναδιάρθρωσης οφειλών. Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με επιμέρους πλατφόρμες, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς λειτουργία την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του Νόμου για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ήδη, η πρώτη πλατφόρμα για το Μητρώο Εμπειρογνώμων ενεργοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr