Δεκατρείς στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν εντός του 2018, με κυριότερο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον ερχόμενο Αύγουστο που η χώρα εξέρχεται από την αυστηρή επιτήρηση θέτει με υπουργική απόφαση η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Οι στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου Εργασίας, αφορούν στους τομείς:

1. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο του 2018 και η παρακολούθηση για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.

2. Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.

3. Η ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την προώθηση σταθερών, ποιοτικών και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

4. Η παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας του ενιαίου οργανωτικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος (Ε.Φ.Κ.Α.) για την πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους ασφαλισμένους παροχή υπηρεσιών.

5. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, με την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων του Πιλοτικού Προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Κέντρου της Αθήνας-Αξιοποίηση με όρους Κοινωνικής Ανταπόδοσης» του ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α. Σταδιακή ολοκλήρωση των ανακοινωθέντων κύκλων προσκλήσεων/αξιοποίησης ως πιλοτικού έργου στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σταδιακή επέκταση του Προγράμματος σε αστικά κέντρα της Επικράτειας.

6. Η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ένταξης για όλες τις κατηγορίες των πολιτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων.

7. Η αυστηροποίηση των διαδικασιών συμφιλίωσης και διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών στον χώρο της εργασίας.

8. Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην αλλαγή και στις επιπτώσεις της κρίσης, με προγράμματα επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, καινοτομίας και επιμόρφωσης των εργαζομένων.

9. Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΣσυτΥΑΕ) βάσει των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

10. Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία προς όφελος του πολίτη.

11. Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

12. Η καθιέρωση συστημάτων διοικητικού εκσυγχρονισμού και μεθόδων στρατηγικού σχεδιασμού σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του Υπουργείου για την αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει αυτό και οι εποπτευόμενοι φορείς του, προς όφελος των πολιτών.

13. Η συστηματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, συμβουλών και πληροφόρησης για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά ζητήματα.

ΕΝΤΥΠΟ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
ΦΟΡΕΑΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΧΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΦΟΡΕΑΣ/ΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
1 Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο του 2018 και η παρακολούθηση για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
2 Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στους χώρους εργασίας. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
3 Η ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την προώθηση σταθερών, ποιοτικών και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας.
4 Η παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας του ενιαίου οργανωτικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος (Ε.Φ.Κ.Α.) για την πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους ασφαλισμένους παροχή υπηρεσιών. Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης.
Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
     
5 Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, με την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων του Πιλοτικού Προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους Κοινωνικής Ανταπόδοσης» του ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α. Σταδιακή ολοκλήρωση των ανακοινωθέντων κύκλων προσκλήσεων/αξιοποίησης ως πιλοτικού έργου στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σταδιακή επέκταση του Προγράμματος σε αστικά κέντρα της Επικράτειας. Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
6 Η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ένταξης για όλες τις κατηγορίες των πολιτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων. Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
7 Η αυστηροποίηση των διαδικασιών συμφιλίωσης και διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών στον χώρο της εργασίας. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
8 Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην αλλαγή και στις επιπτώσεις της κρίσης, με προγράμματα επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, καινοτομίας και επιμόρφωσης των εργαζομένων. Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
9 Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΣσυτΥΑΕ) βάσει των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.
10 Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία προς όφελος του πολίτη. Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας.
    Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
11 Η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.
Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
     
12 Η καθιέρωση συστημάτων διοικητικού εκσυγχρονισμού και μεθόδων στρατηγικού σχεδιασμού σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του Υπουργείου για την αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει αυτό και οι εποπτευόμενοι φορείς του, προς όφελος των πολιτών. Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου.
Τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.).
13 Η συστηματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, συμβουλών και πληροφόρησης για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά ζητήματα. Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία.
Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.
Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.