Από αύριο, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις ενιαίες αιτήσεις τους για το 2018, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω των αιτήσεων «θα χορηγούνται οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο».

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω online συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 15η Μαΐου, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 θα επιβληθεί ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Εάν ο γεωργός συμπληρώσει εξαρχής το έντυπο της αίτησης, πρέπει να υποβάλει υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:

-Παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων: Αντίγραφα των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτεμαχίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη

-Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, απαιτείται μόνο για όσους γεωργούς αιτούνται την ενίσχυση του καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας ή λήψη δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα ή πληρωμή του μέτρου 13 - ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα (εξισωτική αποζημίωση).

Αντίθετα, σε περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων υποβάλλονται από το γεωργό εφόσον τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2017/2018 και το έτος υποβολής αίτησης 2018, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση η αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη είναι υποχρεωτική.