Το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτές των τελευταίων 27 ετών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και πρόσθεσε ότι το 2022 μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς για την οικονομία.

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ο υπουργός δήλωσε: «Η χθεσινή μέρα για την ελληνική οικονομία ήταν μια καταπληκτικά καλή μέρα. Είχαμε τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ όπου είχαμε μια ανάπτυξη του 9,3% στο εννιάμηνο. Θα δούμε που θα κλείσει το έτος, εμείς λέμε 7,1 αλλά οφείλω να σας πω ότι για να πάμε στο 7,1 πρέπει το τρίτο τρίμηνο να είναι καταστροφικό που δεν είναι άρα λογικά θα πάμε καλύτερα. Δεύτερον, οι ποιοτικοί δείκτες που αφορούν κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εχουνε σημειώσει ένα άλμα πρωτοφανές 18,1% και αποτελούν συστατικό στοιχείο της μεγάλης ανάπτυξης και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς το ύψος των επενδύσεων του 2021 και παρά την πανδημία ξεπέρασε όλα τα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας. Με τις επενδύσεις δε που αναμένω το 2022 και όλα τα σχέδια που έχουμε εγκρίνει και τις συμφωνίες που έχουμε κλείσει σας λεω ότι το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το ύψος των τελευταίων 27 χρόνων. Αυτό το λεω για να καταλάβετε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουνε πάρει πράγματι μπρος, ότι η δουλειά που κάνει συνολικά η κυβέρνηση αποδίδει, ότι σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες η ελληνική οικονομία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Παραδείγματος χάριν οι εξαγωγές μας που σημειώνουν το υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών το εννιάμηνο, το δείκτη βιομηχανικής δραστηριότητας το ίδιο, την αύξηση των καταθέσεων που ξεπέρασαν το 42 δισ. ευρώ, την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων που ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ που σημαίνει μια πρωτοφανή ρευστότητα για την οικονομία. Νομίζω ότι το 2022 μπαίνει με τους καλύτερους οικονομικούς οιωνούς και για το υπουργείο μας ειδικότερα μια από τις αρμοδιότητες του έχω είναι το ΕΣΠΑ. Όταν ήρθαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων η Ελλάδα βρισκόταν στην θέση 19 μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και τότε ο επίτροπος μου είχε επισημάνει τον κίνδυνο να χάσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια με τη λήξη της περιόδου. Χθες για πρώτη φορά στην ιστορία μας η Ελλάδα πέρασε στην πρώτη θέση. Είμαστε η πρώτη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χώρα στην ΕΕ. Αυτό δεν ήρθε τυχαία είναι ένα προϊόν ομαδικής δουλειάς, έχουμε φτιάξει μια πάρα πολύ σφιχτή ομάδα και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεν είναι μόνο ότι έχουν ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ αλλά έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όλα τα ρεκόρ στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Και το 2021 και το 2022 θα είναι τα δύο χρόνια με την υψηλότερη επίδοση στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Σχετικά με τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία ο υπουργός σημείωσε ότι: «Προφανώς αυτή η ανάπτυξη έχει φτάσει σε όλη την κοινωνία. Πρώτα από όλα η δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της κυβερνήσεως δεν θα υπήρχαν αν ο κόσμος δεινοπαθούσε. Δεν μπορεί σε ένα λαό που δεινοπαθεί αυτός ο ίδιος λαός να λεει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. 'Αμα ο κόσμος περνούσε χάλια θα ήταν δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είχε δύο σημαντικούς δείκτες, ο ένας ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που ήταν 7,7%, πολύ μεγάλη σε σχέση με πέρυσι. Ξοδεύει εκείνος που δεν εχει ή ξοδεύει εκείνος που έχει; 'Αρα ας σταματήσουμε τη συνεχή μεμψιμοιρία».

Για τις φετινές γιορτές ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «φέτος θα είναι διαφορετικές από τις περσινές. Φέτος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, δεν θα είναι με click away. Ο κόσμος με το υγειονομικό πάσο και τα μέτρα, δεν είμαστε ακόμα στην παλιά μας ζωή στο 100% αλλά έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εκεί, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, να κάνει τις γιορτές του, να δει τους συγγενείς του και όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο όλο αυτόν τον εφιάλτη θα τον αφήσουμε πίσω μας».