Τους βασικούς όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την διαδικασία απόσχισης/πώλησης των μονάδων με διαφανή τρόπο, αλλά και επωφελή για την ΔΕΗ, θα ενσωματώνει το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ.

Τα ανωτέρω επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη, αναφερόμενος στο μείζον για την περιοχή της Μεγαλόπολης θέμα της πώληση λιγνιτικών μονάδων, που όπως είπε ήταν μονόδρομος λόγω της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας σε επίπεδο ΕΕ για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη παράλληλα επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και όλα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, σε αντίθεση με το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», το οποίο ήταν οριζόντιο και η κυβέρνηση ακύρωσε, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να διατηρεί αλώβητο το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της.

Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη βουλή μετά από ευρύ διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, τον τρόπο που οι μονάδες θα διαχωριστούν από τη ΔΕΗ, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και με τρόπο επωφελή για την επιχείρηση.

Τόνισε την αυξανόμενη σημασία των ΑΠΕ και στην κατεύθυνση αυτή τον ρόλο του νέου θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλά και το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στη μετάβαση αυτή, είτε επεκτείνοντας το σχετικό δίκτυο, είτε αναπτύσσοντας υποδομές. Ανακοίνωσε ότι η ΔΕΔΑ έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξής της την επέκταση των δικτύων από το 2019 και σε πόλεις της Πελοποννήσου: Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα.

Τέλος μίλησε για την σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέχρι το 2020, κι αναφέρθηκε στο ζήτημα του κορεσμού του Δικτύου Υψηλής Τάσης της Πελοποννήσου, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί την επέκταση του δικτύου των 400 kV, έχοντας προβλέψει να πραγματοποιηθούν δύο συνδέσεις του ΚΥΤ Μεγαλόπολης.