Καθολική είναι η συμφωνία που συναντά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τις μέχρι τώρα επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμαχιών για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην αλλαγή και μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, μέσω της επαναπρόσληψης των αναπόγραφων εργαζομένων.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Μετά τη ΓΣΕΕ και το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησε με το μέτρο, ενώ συζητήθηκαν το θέμα της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την οποίες η κυβέρνηση θέλει να βρεθεί κάποια λύση με την οποία θα συμφωνούν και οι θεσμοί και αναμένεται ώστε μετά το πέρας του καλοκαιριού το θέμα της επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων, να αποτελέσει ισχυρό προεκλογικό «χαρτί», καθώς η όποια επεκτασιμότητα θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018.

Οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί και στις πρόσφατες συζητήσεις, έθεσαν το θέμα της αναζήτησης των στοιχείων σε ότι αφορά τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η κυβερνητική πλευρά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναζήτησης βοήθειας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), ώστε να βρεθεί ο τρόπος διακρίβωσης του αριθμού των επιχειρήσεων που ανήκουν σε κάθε κλάδο αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχει εκπροσώπηση συγκεκριμένων κλάδων και κατά συνέπεια να μην είναι δυνατή η υπογραφή ή και η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Για το θέμα της αδήλωτης εργασίας το σχέδιο που παρουσίασε η κ. Ε. Αχτσιόγλου στους εμποροβιοτέχνες περιλαμβάνει πρόταση βάσει της οποίας εφόσον η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο προχωρήσει στην πρόσληψή του, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, έως και 50%. Πέρα από το πρόστιμο, βέβαια, η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες, ενώ ήδη με τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπεται ακόμη και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.