Δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 έτη δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για χιλιάδες καλλιτέχνες τα επαγγέλματα των οποίων έχουν μπει στη λίστα Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για όσους έχουν 10,2 χρόνια στο καθεστώς ΒΑΕ, με την προϋπόθεση ότι ο συνολικός χρόνος συνυπολογισμού συμπληρώνει τα 13 έτη.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η εγκύκλιος του προβλέπει ότι από τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρέθηκαν ρητά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων όσοι υπάγονται στην ασφάλιση του νέου Πίνακα ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες, οι απασχολούμενοι σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων και άλλες ειδικές κατηγορίες βαρέων επαγγελμάτων.

Αντίθετα, από 19-8-2015 υπάγονται στον συγκεκριμένο Πίνακα κατηγορίες για τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση ημερών ασφάλισης με συγκεκριμένη ειδικότητα, που διέπονται από διατάξεις ανάλογες των ΒΑΕ, μεταξύ των οποίων εκείνες του Π.Δ. 212/1984 και του Ν. 1210/1982, που αφορούν μουσικούς πνευστών οργάνων, ηθοποιούς μελοδραματικού θεάτρου, χορευτές, ηθοποιούς θεάτρου πρόζας, μουσικούς εγχόρδων και κρουστών κ.ά.

Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχεται ότι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 19-8-2015 και εξής (ημερομηνία έναρξης ισχύος των ανωτέρω διατάξεων του Ν. 4336/2015), είναι δυνατός ο συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης που έχουν διανυθεί τόσο με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ όσο και με τις προαναφερόμενες ειδικές διατάξεις προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 3600 ημέρες ασφάλισης και οι 1000 κατά την τελευταία 13ετία και μόνο για όσο χρονικό διάστημα έχουν καταβληθεί οι πρόσθετες εισφορές που προβλέπονται για τις ως άνω ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι ο συνυπολογισμός των περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ υπό την προϋπόθεση ότι από τις απαιτούμενες 3600 ημέρες ασφάλισης το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου έχει διανυθεί στην ασφάλιση του ΚΒΑΕ. Στην αντίθετη περίπτωση, ο συνυπολογισμός πραγματοποιείται για τη συνταξιοδότηση με τις προϋποθέσεις των ως άνω ειδικών κατηγοριών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας από 19-8-2015.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος ασφάλισης με μία από τις ιδιότητες των ως άνω ειδικών κατηγοριών επαγγελμάτων αφορά χρονικό διάστημα από 1-1-2020 και μετά, κατά το οποίο δεν θα καταβάλλεται πλέον πρόσθετη εισφορά δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον κατά τα ανωτέρω συνυπολογισμό περιόδων ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος, ο οποίος το 2022 υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει 2000 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ και 1600 ημέρες ασφάλισης ως μουσικός πνευστών οργάνων, τις οποίες πραγματοποίησε και μετά την 31.12.2019, δικαιούται να λάβει σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του μόνο εφόσον οι 3600 ημέρες ασφάλισης συμπληρώνονται με το χρόνο ασφάλισης με την ειδικότητα του μουσικού πνευστών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέχρι την 31.12.2019, δηλαδή όσο καταβαλλόταν η πρόσθετη εισφορά για την ειδικότητα του μουσικού.

Για την ασφάλιση από 1.1.2020 και εξής στην ειδικότητα του μουσικού, που δεν θα καταβάλλεται επασφάλιστρο, ο αντίστοιχος χρόνος από την ημερομηνία αυτή και μετά δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον κατά τα προαναφερόμενα συνυπολογισμό περιόδων ασφάλισης.