Για τις ευοίωνες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM» ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας, με αφορμή την συμμετοχή του στο 3ο συνέδριο Τουρισμού που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τα πέντε διμερή επιμελητήρια.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Τζιάλλας, «ότι δημιουργούνται υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη. Εξαιρετικά θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες στο αεροδρόμιο Μακεδονία και οι νέες αεροπορικές συνδέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί».

Πρόκειται, όπως είπε, «για μεγάλες εταιρείες που προέρχονται είτε από παραδοσιακές αγορές είτε από νέες, οι οποίες συνδέονται πλέον με απευθείας πτήσεις αλλά και μικρότερες εταιρείες, οι οποίες μπορεί να είναι low cost αλλά είναι μεγάλες σε προσφορά ταξιδιωτικής κίνησης». Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, μέσω της Θεσσαλονίκης γίνεται σύνδεση και με άλλους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζιάλλα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα οδικά έργα, η Εγνατία οδός και οι κάθετοι άξονες και ο άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του αριθμού και της ποιότητας των κλινών, «συνθέτουν ένα θετικό περιβάλλον για τον τουρισμό και ειδικότερα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει και πόρους από διακρατικά προγράμματα και ευρωπαϊκές συνεργασίες και αλλού». «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη μέσα στον χάρτη των city break προορισμών και πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνει ένας ακόμη πιο δυνατός προορισμός», σημείωσε ο κ. Τζιάλλας.

«Ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής προβάλλονται από τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη είναι μια αγαπημένη πόλη για τις παραδοσιακές αγορές. Σταδιακά γίνεται αγαπητή και σε νέες αγορές», συμπλήρωσε. «Βλέπουμε για παράδειγμα τουρίστες από τη Γαλλία», πρόσθεσε ο κ. Τζιάλλας για να επισημάνει ότι η Θεσσαλονίκη γίνεται σταδιακά ένας σημαντικός προορισμός και ο κόσμος που την επισκέπτεται διαχέεται και στις διπλανές περιοχές με όλα τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι τοπικές οικονομίες.

Όπως είπε ο κ. Τζιάλλας, η προσπάθεια η οποία γίνεται στο υπουργείο και έχει αποδώσει καρπούς καθώς τα θεματικά προϊόντα αξιοποιούνται για την επιμήκυνση της σεζόν. Ως τέτοια, ανέφερε τον πλούτο των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, τις αυθεντικές εμπειρίες αλλά και τη γαστρονομία.

Αναφερόμενος στην γενική εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα, ο κ. Τζιάλλας, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ιστορικά ρεκόρ και ανέφερε ότι φέτος «θα έχουμε πάλι πολύ υψηλά ρεκόρ».

«Στόχος μας, είπε, είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τουριστικά και άλλες, όχι τόσο δημοφιλείς περιοχές αλλά και νέα τουριστικά προϊόντα πέρα από το ήλιος θάλασσα». «Έτσι τα κοινωνικά οφέλη τουρισμού θα διαχυθούν και στην περιφέρεια και θα μπορέσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και στις τοπικές οικονομίες, στους νέους ανθρώπους που θέλουν να απασχολούνται στον τουρισμό και να έχουμε όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Τζιάλλας.

Το 3ο συνέδριο Τουρισμού

Κατά την έναρξη του 3ου Συνεδρίου για τον Τουρισμό που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Τζιάλλας αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των υποδομών και στις δυνατότητες χρηματοδότησης που δίνονται και στις προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα αλλά και τη σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Το συνέδριο που διοργανώνεται σε ετήσια βάση για τρίτη χρονιά με θέμα τον τουρισμό από τα πέντε διμερή επιμελητήρια. Όπως ανέφερε ο Νίκος Τσαβδάρογλου, εκτελεστικός συντονιστής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, «σε μία εποχή που ο ελληνικός τουρισμός γνωρίζει συνεχή επιτυχία και σπάει αλυσιδωτά τα ρεκόρ, είναι η στιγμή που πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς τις εκπαίδευσης και κατάρτισης και στην εμπέδωση της τουριστικής παιδείας στον ευρύ πληθυσμό». «Στο συνέδριο τίθενται επί τάπητος επίσης, ζητήματα και θέματα που αφορούν στις υποδομές virtual και πραγματικές, ο σχεδιασμός και εξοπλισμός των τουριστικών υποδομών, τομείς όπως η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, όπου αναλύονται βέλτιστες πρακτικές με παραδείγματα και άλλων χωρών στον τομέα του τουρισμού», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «συμμετέχουν επαγγελματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, σπουδαστές σύμβουλοι εταιρειών, διπλωμάτες και άλλοι».