«Κύριο μέλημα της Ελλάδας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στην εκδήλωση «Τουρισμός, βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον στη Νότια Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με διοργανώτριες τρεις εθνικές αντιπροσωπείες της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία).

Η κ. Κουντουρά, που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «Το 2017 είχαμε 30 εκατ. αφίξεις και ρεκόρ εσόδων. Το 2018 έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 3 εκατ. αφίξεις. Στην απασχόληση σημειώθηκε ρεκόρ 17 ετών».

«Αξιοποιούμε τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας, με τη νησιωτικότητα και τον ορεινό όγκο της. Επιμηκύναμε την τουριστική περίοδο, προβάλλαμε νέους προορισμούς, ενισχύσαμε τις παραδοσιακές αγορές και ανοιχτήκαμε σε νέες, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Ινδία. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει όχι μόνο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, αλλά να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις συλλογικές συμβάσεις. Το να υπάρχει ικανοποίηση στον χώρο εργασίας είναι προϋπόθεση για ικανοποιημένους ταξιδιώτες» τόνισε.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, από την πλευρά της Ελλάδας και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου.

«Θέλουμε να εξελίξουμε το τουριστικό προϊόν προς όφελος όλων, και αυτών που το απολαμβάνουν και αυτών που το προσφέρουν» επισήμανε η κ. Κούνεβα και πρόσθεσε: «Έχει περάσει η εποχή που ο Νότος σήμαινε μόνο "ήλιο και θάλασσα". Ο ήλιος και η θάλασσα έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση των καταπληκτικών τοπίων, των υπέροχων τροφών και στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού που τα εντυπωσιακά απομεινάρια του μας προκαλούν ακόμη θαυμασμό. Αν δεν καταφέρουμε, λοιπόν, να αναδείξουμε όλα αυτά μαζί, χάνουμε μέρος της χαράς και το όφελος του πολιτισμού».

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα παρενέβη στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης: «Για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε υψηλά πρότυπα, να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και να ενισχύσουμε τις τουριστικές ροές που συμβάλλουν στην οικονομία… Όλες οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να ενθαρρύνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και το εργατικό δυναμικό, αλλά και -πολύ σημαντικό- την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να προσφέρουμε αξιόπιστες ευκαιρίες και όλες οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται πρωτίστως τα βασικά μας κοινωνικά πρότυπα».

«Έχουμε εργαζόμενους, έξυπνους και μορφωμένους, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Όμως, δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε. Αντιθέτως, θα πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο, πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Ευτυχισμένοι εργαζόμενοι σημαίνει ταυτόχρονα και ευτυχισμένοι πελάτες» υπογράμμισε στο δικό του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

«Ως Αριστερά, οφείλουμε να έχουμε στο επίκεντρο τις συνθήκες που απασχολούνται οι εργαζόμενοι και γι' αυτό θα πρέπει ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων, με σεβασμό στο περιβάλλον, με αξιοπρεπείς και μόνιμες θέσεις εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα» υποστήριξε, από πλευράς Κύπρου, ο κ. Συλικιώτης.

Η επικεφαλής της Μονάδας των Ανερχόμενων Μορφών Δημιουργικής Παραγωγής στον Τουρισμό (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Άννα Αθανασοπούλου, ανέφερε ότι η Ευρώπη, με πάνω από 500.000.000 αφίξεις τουριστών, παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. «Ο κλάδος κατάφερε να παραμείνει ανθεκτικός στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Φέρνει νέες θέσεις εργασίας, πάνω από 25.000.000 είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και σε άλλους τομείς, όπως στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία, στις μεταφορές, στις κατασκευές» σημείωσε.

Στην επόμενη ενότητα της εκδήλωσης, με θέμα «Ποιοτική εργασία για ποιοτικό τουρισμό», η εργατολόγος Μαργετίνα Στεφανάτου έφερε στο πρώτο πλάνο τη σκοτεινή πλευρά της τουριστικής ανάπτυξης: «Στον τουρισμό και επισιτισμό απασχολούνται 400.000, οι 136.00 είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Συνδικαλισμένοι είναι μόνο 23.000. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την εφαρμοσιμότητα των συμβάσεων. Από το 2012 η κλαδική σύμβαση δεν δεσμεύει τους εργοδότες που δεν είναι μέλη της αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης. Έτσι, με μία απλή αποχώρηση από την ένωσή του, κάθε ξενοδόχος δεν δεσμεύεται από τη σύμβαση. Η τοπική Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου αυτοδιαλύθηκε για να μην εφαρμόζει τη σύμβαση. Συνολικά, οι συμβάσεις στον κλάδο έχουν κρατηθεί χάρη στη διαλλακτικότητα της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων. Αλλά αυτό δεν εγγυάται εφαρμογή τους. Χρειάζεται η πολιτεία να την εγγυηθεί νομοθετικά».

Ανάλογη εικόνα μετέφερε για τις εργασιακές σχέσεις στον κυπριακό τουρισμό ο Νεόφυτος Τιμήνης, από την Παγκύπρια Ένωση Εργαζομένων. «Η εργοδοσία, με αφορμή την κρίση και την επιβολή των μνημονίων, βρήκε την καλύτερη ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Εξοργιστική ήταν η απαίτησή της να δοθεί άδεια εργασίας σε φοιτητές και εργαζόμενους από τρίτες χώρες, με στόχο την επιβολή εργασιακής ζούγκλας στον χώρο του τουρισμού» τόνισε.

Παρεμβαίνοντας, σε αυτό το σημείο, η κ. Κούνεβα επανέφερε την πρόταση που έχει διατυπώσει με την Ισπανίδα ευρωβουλευτή, Τάνα Γκονζάλες, να θεσπιστεί «ένα σήμα δίκαιων εργασιακών σχέσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις συμβάσεις και το εργατικό δίκαιο», πρόταση που επικροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

«Εναλλακτικός και Θεματικός Τουρισμός προς όφελος της Οικονομίας και του Περιβάλλοντος» ήταν το θέμα της τρίτης ενότητας της εκδήλωσης. Τι πραγματικά είναι εναλλακτικός τουρισμός σκιαγράφησε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας. «Ένας βασικός ορισμός περιλαμβάνει τη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, την αυθεντικότητα της εμπειρίας και την τοπικότητα. Η τουριστική εμπειρία είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από τον ήλιο και τη θάλασσα. Ο τουρισμός, πλέον, είναι η αναζήτηση εμπειρίας, σε συνδυασμό με το στοιχείο της αυθεντικότητας» επισήμανε ο κ. Κικίλιας και παρουσίασε σχετικές πρωτοβουλίες του ΣΕΤΕ, όπως το wine bearing στην Κρήτη, τους γαστρονομικούς προορισμούς και τα γαστρονομικά δίκτυα στην Τήνο, την Αιγιαλεία και αλλού.