Την εθνική τουριστική πολιτική που οδήγησε στην αλματώδη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο φόρουμ των ηγετών της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας του WTTC στην Πορτογαλία, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η υπουργός παρουσίασε τις υψηλές τουριστικές επιδόσεις που σημείωσε η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με επίκεντρο την εθνική τουριστική πολιτική με προτεραιότητα στη δημιουργία και διάχυση των οικονομικών και αναπτυξιακών οφελών σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που δημιουργεί η αλματώδης αύξηση του τουρισμού και παρουσίασε τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με προτεραιότητα στην βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Υποστήριξε ότι ο τουρισμός, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, μπορεί και πρέπει μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό των κυβερνήσεων, των φορέων και οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα να αποτελέσει τομέα υψηλής προτεραιότητας στη διαμόρφωση των πολιτικών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κ. Κουντουρά τοποθετήθηκε στα τέσσερα βασικά ζητήματα για την Ευρώπη που τέθηκαν στο φόρουμ και αφορούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ειδικότερα την ανάπτυξη του τουρισμού πόλεως, τη σχέση του τουρισμού με το μέλλον της εργασίας, την προώθηση τουριστικών επενδύσεων και την υποστήριξη της καινοτομίας στον κλάδο. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη των υποδομών, την ετοιμότητα του κλάδου απέναντι σε θέματα ασφαλείας, διαχείρισης κρίσεων, καθώς και τις παγκόσμιες τουριστικές τάσεις. Η διοργάνωση του φόρουμ έγινε με στόχο να ενισχύσει το έργο του Συμβουλίου στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη και να αποτελέσει πεδίο για τη δικτύωση των ηγετικών στελεχών του τουρισμού.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού είχε επαφές και συζητήσεις με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του WTTC, Gloria Guevara Manzo, τη γραμματέα Τουρισμού της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, Anna Mendez Godinho, τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων της Γερμανίας BTW, Michael Rabe και τον διευθύνοντα αύμβουλο του Ομίλου της Thomas Cook, Peter Fankhauser.

Σε συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, Alain Dupeyras, συζήτησε για τη συνεργασία του υπουργείου και του Οργανισμού σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Επίσης συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MSC Cruises, Gianni Onorato για τις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη της ελληνικής κρουαζιέρας και τις προοπτικές νέων δρομολογίων, στο πλαίσιο της στόχευσης του υπουργείου για την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών και την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού.

Η υπουργός είχε επίσης επαφές με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας, διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων και επενδυτικών ομίλων που συμμετείχαν στο φόρουμ και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, παραχώρησε συνεντεύξεις στην εφημερίδα της Πορτογαλίας «Diarode Noticias» και στη δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή του καταξιωμένου δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου CBS News, Peter Greenberg για την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για τουρισμό όλο το χρόνο.

Kountoura Portogalia 1