Ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές που αφορούν το ρόλο των τουριστικών γραφείων και τη διαφύλαξη του πολύτιμου έργου τους, προς όφελος του ελληνικού τουρισμού, εισάγει ο νέος νόμος του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της FedHATTA έπειτα από συστηματικές προσπάθειες και διαβουλεύσεις της Ομοσπονδίας, ο νόμος αντιμετωπίζει αδικίες και προβλήματα ετών και παρέχει στα τουριστικά γραφεία πολύτιμα εργαλεία για να πραγματοποιούν το έργο τους ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

- Επιβεβαιώνει τα συνέδρια ως έργο κατ’ εξοχήν των τουριστικών γραφείων.

- Δημιουργεί Μητρώο Συνεδρίων και Διοργανωτών Συνεδρίων.

- Ξεκαθαρίζει ρητά ότι, όταν τουριστικά γραφεία τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) επιθυμούν να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα μας, θα πρέπει είτε να διαθέτουν δικό τους τουριστικό γραφείο που να λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή να συνεργάζονται με τουριστικό γραφείο που ήδη λειτουργεί νόμιμα στην χώρα μας.

- Δίνει τη δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών οργανωμένου ταξιδιού, να πωλούν κατ’ επιλογή (optional) εκδρομές στις ομάδες των ταξιδιωτών τους στα ξενοδοχεία.

- Προσαρμόζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα mini van με οδηγό των τουριστικών γραφείων.

O πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, υπογραμμίζει ότι «είναι αλήθεια πως, για την ορθή υλοποίηση των επιταγών της νέας νομοθεσίας, είναι απαραίτητοι οι κατάλληλοι ελεγκτικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί από την πλευρά της Πολιτείας. Η βάση, όμως, πλέον υπάρχει. Το επάγγελμά μας αναγνωρίζεται και δικαιώνεται. Και οπλισμένοι με αυτό το δεδομένο μπορούμε να ξεκινήσουμε δυναμικά και με αισιοδοξία το 2019, συνεχίζοντας την προσπάθεια επίλυσης πληθώρας διαφορετικών θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας και είναι αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Παιδείας και Οικονομικών».