Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο «Airbnb», δηλαδή η πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών πλατφορμών, εξαπλώνεται με εντατικό ρυθμό.

Η σημαντική αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα διαμορφώνει νέες πραγματικότητες. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πλευρά της ζήτησης δημιουργούν και νέες συνθήκες από την πλευρά της προσφοράς.

Αυτές οι διεργασίες αναμορφώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία και αναδεικνύουν δυνατότητες δημιουργίας νέων εισοδημάτων και αξιών, παράλληλα όμως αναδιατάσσουν το χώρο, μετασχηματίζουν το χαρακτήρα των πόλεων, αναπροσαρμόζουν το ρυθμό τοπικών κοινοτήτων και επηρεάζουν την πρακτική καθημερινότητα κοινωνικών ομάδων.

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ λαμβάνει μέρος στον άτυπο διάλογο που έχει εκκινήσει σε παγκόσμια κλίμακα και επιχειρεί να χαρτογραφήσει κάποιες από τις ποικίλες διαστάσεις αυτού του δυναμικού φαινομένου στο επίπεδο της Ελλάδας, διοργανώνοντας συζήτηση την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 18.00 στην έδρα του στην οδό Ζαλοκώστα 8 (2ος όροφος).

Ομιλητές:

  • Λόης Λαμπριανίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Έφη Σαραντάκου, Αρχιτέκτων, Δρ. Χωροταξίας και Τουρισμού, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • Δήμητρα Σιατίτσα, Δρ. Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
  • Ρομίνα Τσίτου, Αρχιτέκτων μηχανικός, Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ)

H πρόσκληση της εκδήλωσης