Σεμινάριο για την τόνωση της τουριστικής κίνησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα διοργάνωσαν η Ένωση των Επαγγελματιών του Υπερπόντιου Κινεζικού Τουρισμού στην Ελλάδα και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, FedHATTA, με τη στήριξη της Air China.

Tην κινεζική περιοχή Guangxi ως ιδανικό τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες παρουσίασε ο αντικυβερνήτης της πολιτείας, Li Bin, στο σεμινάριο Guangxi Tourism Presentation Seminar, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι 16 τουριστικών γραφείων της πολιτείας Guangxi και πλήθος εκπροσώπων ελληνικών τουριστικών γραφείων.

O πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, μιλώντας στην εκδήλωση, επισήμανε τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ιστορικά Ελλάδα και Κίνα και υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης προβλημάτων, όπως η έκδοση visa και η διεθνής αναγνώριση του διπλώματος οδήγησης των Κινέζων πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρήση ενοικιαζομένων οχημάτων. Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των κινεζικών τουριστικών ροών στην Ελλάδα, εκτός των 200.000 αφίξεων στη χώρα μας, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων των Κινέζων ταξιδιωτών, τα γαμήλια ταξίδια και οι διακοπές με έμφαση στον πολιτισμό βρίσκονται στις κορυφαίες επιδιώξεις τους. Επιπλέον, Κινέζοι και κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον Κινέζων ιδιωτών για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση, όμως δόθηκε στο γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 400 Κινέζοι φοιτητές αποφοιτούν από πανεπιστημιακές σχολές ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στην Κίνα.

Όλες αυτές οι συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία πλεονεκτικής θέσης για την Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυση περισσότερων Κινέζων επισκεπτών στο άμεσο μέλλον, επιτρέποντάς της να διεισδύσει περαιτέρω στη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η FedHATTA θα αναδείξει την περιοχή Guangxi μέσα από τη διεθνή πλατφόρμα ΔΩΔΕΚΑ, που στοχεύει στην ενίσχυση του δωδεκάμηνου τουρισμού στη χώρα μας, η οποία ανοίγει πλέον τα φτερά της για το εξωτερικό με προτάσεις προορισμών εκτός των συνόρων, προσβάσιμες για όλους.

Τέλος, ο κ. Τσιλίδης ανέφερε ότι δεν είναι μόνο οι γάμοι στη Σαντορίνη και ο πολιτιστικός τουρισμός της Αθήνας που «φέρνουν» Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα, αλλά και προορισμοί της ελληνικής ενδοχώρας, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Χαλκιδική, με πολλές προοπτικές ανάπτυξης ιδιαίτερα εάν προστεθούν απευθείας πτήσεις.