Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών ως τουριστικός προορισμός κοντινών και μεσαίων αποστάσεων, διαπιστώνεται στον πρώτο ενδιάμεσο απολογισμό του Αυστριακού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, για τη φετινή τουριστική περίοδο, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Γκρέγκορ Καντάνκα, να δηλώνει πως «η Μεσόγειος παραμένει η μπανιέρα των Αυστριακών».

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ εκπροσώπων των αυστριακών τουριστικών γραφείων -των οποίων ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 2.658, με συνολικά περίπου 9.900 συνεργάτες- όσον αφορά τις περισσότερες κρατήσεις για θερινές διακοπές, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως δημοφιλέστερος θερινός κοντινός και μεσαίας απόστασης προορισμός και ακολουθούν η Ισπανία και η Τουρκία.

Για διακοπές με αυτοκίνητο ή με τρένο, οι Αυστριακοί επιλέγουν κατά σειρά την Ιταλία, την Κροατία και τη Γερμανία, ενώ για διακοπές σε μακρινούς προορισμούς πρώτη στις προτιμήσεις τους είναι η Ταϊλάνδη, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τον Μαυρίκιο την τρίτη θέση.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Αυστριακών, γενικά, παραμένει η ίδια η χώρα τους, όπου ο ένας στους τρεις περνά τις διακοπές του.

Σε πρόσφατο εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα τόσο υψηλή όσο ποτέ», η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, τόνιζε πως ο αριθμός των Αυστριακών επισκεπτών στην Ελλάδα θα αυξηθεί εφέτος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, επισημαίνοντας πως υπάρχουν 100 πτήσεις την εβδομάδα από την Αυστρία προς ελληνικούς προορισμούς.

Η εφημερίδα έκανε λόγο για «κυριολεκτικό συνωστισμό Αυστριακών τουριστών στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι, όπως διαπιστώθηκε και σε διεθνή εκδήλωση ειδικών», στην οποία εκπρόσωποι των αεροδρομίων των αυστριακών πόλεων Γκρατς, Λιντς και Σάλτσμπουργκ ανέφεραν πως από τις πίστες τους θα αναχωρούν κατά τη θερινή περίοδο τουλάχιστον 15 πτήσεις από το καθένα την εβδομάδα προς Ελλάδα, ενώ, συμπεριλαμβάνοντας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, εκείνο της Βιέννης, ο συνολικός αριθμός τους θα φτάνει τις 100.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Kronen Zeitung, η οποία επικαλείτο επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα αναμένει εφέτος ένα ρεκόρ κρατήσεων Αυστριακών τουριστών, «και αυτό έπειτα από μία αύξηση πέρυσι της τάξης του 21% σε σχέση με το 2017. Αυτό σημαίνει στη βάση των έως τώρα κρατήσεων μία εκ νέου αύξηση για εφέτος κατά 10%».

Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της Ελλάδας στην αυστριακή τουριστική αγορά είχε επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι σημαντικότεροι διοργανωτές ταξιδιών (Tour Operatορs), κατά τη διάρκεια της τετραήμερης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Βιέννης, στα μέσα Ιανουαρίου, με πάνω από 155.000 επισκέπτες, όπου η Ελλάδα συμμετείχε με περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις και επανειλημμένα την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών για τις θερινές διακοπές τους, με κατά μέσο όρο πάνω από 400.000 Αυστριακούς να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας.

Η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της -8,8 εκατομμύρια κάτοικοι- βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει από το 2014 συνεχή ανοδική πορεία στην τουριστική κίνηση από την Αυστρία, σημειώνοντας ρεκόρ αυξήσεων, με κορύφωση το 2018.