ΜΟΝΟ ΣΤΟ BigBusiness.gr, Ωωω, εδώ είναι το...Ντουμπάϊ του Καυκάσου! Κάπως έτσι προσεγγίζουν το σύγχρονο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, όσοι ξένοι το επισκέπτονται για πρώτη φορά! Ο Πούτιν, αλλάζει μία εμπόλεμη πριν μερικά χρόνια περιοχή, σε ένα σύγχρονο τουριστικό και επενδυτικό προορισμό, Ρώσων και ξένων επισκεπτών ή επενδυτών. Ήδη, σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει, έστω και σε αρχικό στάδιο, με τις προοπτικές να είναι κάτι περισσότερο από θετικές.

Ειδικού Συνεργάτη

Πράγματι, είναι εντυπωσιακό να βλέπεις στο χώρο που πριν από 12-15 μόλις χρόνια κυριαρχούσε η εικόνα της καταστροφής, της διάλυσης, να ορθώνονται τώρα ουρανοξύστες, να είναι υποδειγματικά ασφαλτοστρωμένοι οι δρόμοι, να σφύζει η πόλη από ανοικοδόμηση! Το ίδιο και στις επαρχίες. Πολλές εκ των οποίων καλούνται να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου, αυτής του σύγχρονου τουριστικού κλάστερ. Ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού ανάπτυξης ολοκλήρου του ρωσικού Νότου, από την Κασπία, τα όρη του Καυκάσου, τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα!

Κάνουν μπίζνες, όχι πόλεμο πλέον

Η Τσετσενία δείχνει μια δυναμική ανάπτυξη, μέσω βέβαια και της γιγάντιας οικονομικής ένεσης που έχει από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να διέπεται από την αρχή: κάνετε μπίζνες, τουρισμό, ακόμα και...τζαμιά, όχι όμως πόλεμο! Η συνταγή μέχρι τώρα φαίνεται να πετυχαίνει!

Η δημιουργία υποδομών στις πόλεις της Τσετσενίας, οι ασφαλτοστρώσεις, οι επιχωματώσεις ορεινών αρτηριών αλλά κυρίως η καλυτέρευση της ζωής μέσα στην πρωτεύουσα, Γκρόζνι, έχουν ως πρώτο αποτέλεσμα τον ερχομό χιλιάδων τουριστών, πρωτίστως μέσα από τη Ρωσία. Ωστόσο, το πρόγραμμα προβλέπει δουλιά με το εξωτερικό και ήδη αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Και, θα έλεγε κανείς ότι για όποιον βρει κοινό τόπο, στην Τσετσενία ξεκινά και το μπίζνες έξωθεν!

Μέσα στα σχέδια για πεντακάθαρες πόλεις οι τοπικοί άρχοντες ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία αποκομιδής των σκουπιδιών με ελληνική εταιρία, με εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα! Η παρουσία εκεί εκατοντάδων Ποντίων του Καυκάσου από τα σοβιετικά χρόνια, η θετική εκτίμηση για στελέχη του τεχνικού, επιστημονικού τομέα, όπως τα πετρέλαια, η μηχανουργεία, τα ραδιοηλεκτρικά εργοστάσια που υπήρχαν και που εργαζόταν δεκάδες Πόντιοι, ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις, αποτελούν τη βάση εκτίμησης και συνεργασίας σε σύγχρονη μορφή.

Οι τοπικοί ηγέτες επιχειρούν να αναδείξουν ένα νέο πρόσωπο του Ισλάμ, ως θρησκείας μετριοπαθούς, εντεταγμένης στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, χωρίς εξστρεμισμούς και συγκρούσεις.

Θα εντυπωσιαστεί κανείς αν επισκεφθεί τρία τεμένη(τζαμιά), στις πόλεις Γκρόζνι, Αργκούν και Σαλί, οικοδομήματα των δυο τελευταίων χρόνων με περισσή χλιδή και τεράστια μεγέθη.

Θα εντυπωσιαστεί ακόμα περισσότερο Έλληνας όταν ακούσει πως το μεγαλύτερο από αυτά έχει επένδυση από λευκό μάρμαρο, που έχει αγοραστεί εξ´ολοκλήρου στην Ελλάδα! Είναι από τα περίφημα μάρμαρα της Θάσου! Το κόστος της ποσότητας μαμούθ που αγόρασαν, σύμφωνα πάντα με τσετσενικές πηγές, κυμαίνεται μεταξύ 40-80 εκ. δολάρια!

Στην περιοχή που πριν από 20-25 χρόνια αποτελουσε μια τεράστια πληγή που αιμορραγούσε συνεχώς, διασπείροντας τη σήψη σε ολόκληρο το ρωσικό Νότο, εκεί όπου μέσα σε 7-8 χρόνια πολέμου χάθηκαν 32-35 χιλιάδες άνθρωποι, περιοχή που είχε γίνει «πεδίο βολής φτηνό» που ασκούνταν πάνω της πλειάδα τρομοκρατικών οργανώσεων του ισλαμικού κυρίως κόσμου, σήμερα βγαίνει μπροστά και προβάλει προγράμματα ανάπτυξης και τουρισμού! Σε μια περιοχή όπου μπορεί ο καθένας να κινείται άφοβα, με πλήρη ασφάλεια και άνεση!

Πριν από 20 χρόνια και η γειτονική περιοχή του Κρασνοντάρ, που βρίσκεται και το παγκόσμιως γνωστό πλέον θέρετρο (θερινό και χειμωνιάτικο), Σότσι, όπου εκτός των ολυμπιακών 2014, γίνεται η «φόρμουλα-1», λειτουργεί το αθλητικό πανεπιστήμιο, βρίσκεται μια από τις έδρες της ρωσικής προεδρίας όπου συρρέουν ηγέτες από όλο τον κόσμο, φάνταζε ως περιοχή αυξημένου ρίσκου και χαμηλών υποδομών! Το πόσο και πως άλλαξε η πολυενδιαφέρουσα αυτή μέγα περιοχή είναι εντυπωσιακό! Στους χώρους αυτούς βρέθηκαν και μεγαλούργησαν χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, έγιναν για αυτούς η νέα πατρίδα τους, μετά τις διώξεις από το οθωμανικό καθεστώς τους προηγούμενους αιώνες!

Τώρα ήρθε και η σειρά της Τσετσενίας να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης μακριά από εξτρεμισμούς. Πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν, αλλά η Ρωσία επουλώνει τις πληγές της περιοχής που είχαν βασικά, κοινωνικό χαρακτήρα. Η φήμη που είχε η Τσετσενία, των συγκρούσεων, των πολέμων, της εκκόλαψης τρομοκρατών, τείνει να γίνει παρελθόν...

Αν μη τι άλλο, για την Ελλάδα αυτό θα ήταν μια από τις καλύτερες διεξόδους που θα είχε ακόμα και επενδυτικές ευκαιρίες!

Άλλωστε για μια ακόμα φορά μέσα στους αιώνες θα πρέπει να θυμίζει αυτό που ελεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Εκεί στα μέρη τριγύρω από τα βόρεια παράλια της Μαύρης θάλασσας, ήταν για εκείνους «τα πέρατα της Οικουμένης»! Έτσι, για να φανεί περίτρανα, το πόσο ιστορικά ανακόλουθο, μονομερές και προπαγανδιστικό είναι το σύγχρονο σύνθημα του «ανήκομεν εις την Δύσιν»!