Σε δυσθεώρητα ύψη θα φτιάξουν οι ζημίες στην τουριστική - ταξιδιωτική βιομηχανία από το «χτύπημα» του κορονοϊού, σύμφωνα με τις προβλέψεις παγκόσμιων οργανισμών του κλάδου.

WTCC: Στα 2,1 τρισ. δολ. το κόστος της πανδημίας στην παγκόσμια ταξιδιωτική - τουριστική βιομηχανία

Σε 2,1 τρισ. δολάρια υπολογίζει το κόστος του κορονοϊού στην παγκόσμια ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTCC), σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι την ίδια στιγμή, εξαιτίας της πανδημίας, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν στην τουριστική βιομηχανία ανέρχονται σε 75 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα απειλούνται 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας εξαιτίας της πανδημίας, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του WTCC και έντονη είναι η ανησυχία από το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 50% τα επαγγέλματα που είναι επισφαλή στα νέα δεδομένα, σε σχέση με τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, αναφορικά με την υφιστάμενη έρευνα, υπογραμμίζει ότι "ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν τώρα στον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών προκαλούν βαθιά ανησυχία σε εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η Gloria Guevara παρατηρεί ότι πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άργησαν να αντιδράσουν προκειμένου, να βοηθήσουν έναν τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας. Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC προειδοποιεί ότι "εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα εντός των επόμενων ημερών, ο τομέας τουρισμού και τουρισμού βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική κατάρρευση".

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, με τις απώλειες της τουριστικής βιομηχανίας να υπολογίζονται σε 552 δις δολάρια.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει μείωση 20-30% των τουριστικών αφίξεων το 2020

Η πανδημία του νέου κορονοϊού θα οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30% το 2020, όπως προέβλεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO),  που έως τώρα ανέμενε μείωση κατά 1-3% σε σχέση με το 2019. 

Ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Μαδρίτη, εκτιμά στα 300 με 450 δισεκ. δολάρια (272 με 408 δισεκ. ευρώ) τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, που  αντιστοιχεί περίπου στο «ένα τρίτο» των εσόδων το 2019.  

Αυτή η πτώση οφείλεται «στην άνευ προηγουμένη επιβολή περιορισμών στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την νέα πρόβλεψη οφείλει να την ερμηνεύσει κανείς «με επιφυλακτικότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα αβέβαιης φύσης της σημερινής κρίσης». 

Η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση είχε οδηγήσει τον τουρισμό σε μείωση κατά 4% το 2009, ανέφερε ο UNWTO. 

Το 2002, η πτώση ήταν μόλις 0,4% ύστερα από την επιδημία του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

«Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο...Είναι σαφές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας», ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εταιριών του κλάδου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ζουράμπ Πολολικασβίλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Ο Οργανισμός δεν έδωσε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες. Στις αρχές Μαρτίου εκτίμησε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνηκού θα είναι αυτή που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από τη μείωση του αριθμού των τουριστών. Πριν την έναρξη της πανδημίας, ο προέβλεπε αύξηση 3-4% του παγκόσμιου τουρισμού.