Πολύ κοντά, αυτή τη φορά, στην οριστικοποίηση της συμφωνίας εισόδου στη μετοχική του σύνθεση, ακόμα και εξαγοράς του από ξένους - Ρώσους εν προκειμένω - επενδυτές, βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, οι οποίες είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανάμειξη ή συμβολή στις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Το όλο θέμα, από κάποιες πηγές αμφισβητείται, ενώ από ορισμένους ''υποψιασμένους'' η απόφαση των επενδυτών να προχωρήσουν τώρα, συνδέεται ακόμα και με το μέλλον των εργασιών της Eldorando Gold στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής...

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, απομένουν διαδικαστικού χαρακτήρα διευθετήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να κλείσει το deal, για ένα τεράστιο τουριστικό συγκρότημα που έχει διανύσει περιόδους άνθισης, αλλά και πολλων προβλημάτων, το οποίο όμως, κατά γενική ομολογία αποτελεί ιδανικό πόλο έλξης οργανωμένου τουριστικού ενδιφέροντος, κυρίως από ξένους επισκέπτες, αλλά και έλληνες τουρίστες.

Το Πόρτο Καρράς (Porto Carras Grand Resort) είναι ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρία ανακαινισμένα ξενοδοχεία πολυτελείας, το Μελίτων, το Σιθωνία και το Village Inn. Το Πόρτο Καρράς περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γήπεδα γκολφ, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, ιππασίας και το μεγαλύτερο κέντρο Spa και θαλασσοθεραπείας της Nοτιο ανατολικής Ευρώπης. Σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων βρίσκεται η τουριστική παραθαλάσσια κωμόπολη Νέος Μαρμαράς.

Χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 από τον εφοπλιστή Ιωάννη Καρρά. Η μελέτη έγινε αρχικά από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους. Tον Ιούνιο του 2003 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.Κάθε χρόνο διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες ενώ κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το ομώνυμο Φεστιβάλ με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Μετά τη πτώχευση της εταιρείας του εφοπλιστή, επεμβαίνουν οι πιστώτριες τράπεζες και το «Πόρτο Καρράς» τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Το 1999 ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους 33 δισ. δραχμών κατά τη διάρκεια σχετικής δημοπρασίας της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά του Πόρτο Καρράς. Ο Πρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Στέγγος, είχε στόχο να καταστήσει το Πόρτο Καρράς προορισμό πρώτης θέσης στη διεθνή τουριστική αγορά.

O όμιλος Στέγγου έχει επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 280 εκατ. ευρώ στο Resort. Στελέχη του ομίλου αναφέρουν μεν συχνά-πυκνά ότι το Porto Carras δεν είναι προς πώληση, όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς σε δημοσιεύματα, δεν διαψεύδουν, όμως, ότι η εταιρεία εξετάζει join ventures με funds ή στρατηγικό επενδυτή, για την υλοποίηση του νέους τους πλάνου επενδύσεων, προφανώς και με την πώληση ενός σημαντικού ποσοστού του συγκροτήματος.

Αυτό αφορά στην κατασκευή δύο ακόμη γηπέδων γκολφ και τη συνολική αξιοποίηση 100 στρεμμάτων για την ανάπτυξη νέων ακινήτων. Οι σχετικές άδειες έχουν εξασφαλισθεί ύστερα από μια μακρά διαδικασία 7 έως 8 χρόνων.

Η αξία της νέας επένδυσης υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Η διοίκηση της εταιρείας κρατάει στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις και στην ελληνική οικονομία για να δρομολογήσει την επένδυση. Ήδη κάποια ακίνητα έχουν προχωρήσει γύρω από την Μαρίνα, τα οποία έχουν βρει αγοραστές από Σερβία, Κροατία, Κίνα και Ουκρανία, ενώ στο πλάνο ανάπτυξης είναι η ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας.

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση, το Πόρτο Καρρας εκτιμάται ότι το 2017 θα κλείσει με καλύτερο τζίρο και αποτελέσματα από τα αντίστοιχα του 2016, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ για το 2018 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση όλων των μεγεθών και φυσικά ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός τουριστών.

Σε σχέση με το τίμημα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέχρι στιγμής συμφωνία φαίνεται να κλείνει σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία για το ύψος του , ούτε για το αν θα υπάρξει συνολική ή μερική πώληση  του τουριστικού συγκροτήματος, ούτε για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, αλλά και για το αν περιλαμβάνονται ή όχι υποχρεώσεις του ομίλου προς τράπεζες και προμηθευτές.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου το 2015 είχαν διαμορφωθεί σε 18,81 εκατ.ευρώ και το 2016 αυξήθηκαν σε 30,81 εκατ. ευρώ.

Η αξία του ξενοδοχείου είναι σημαντικά υψηλότερη της αποτίμησης της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο (στα 95 εκατ. ευρώ, με βάση τρέχουσες τιμές), καθώς, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων παγίων ανερχόταν στα 499 εκατ. ευρώ. Μόνο η αποτίμηση των κτιρίων ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ.

Πέραν όλων των άλλων, πηγές που έχουν συνολική εικόνα για τα συμβαίνοντα στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα στη Χαλκιδική, επιμένουν να συνδέουν την επένδυση του ρωσικού επενδυτικού γκρουπ, με ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, όπως για παράδειγμα το μέλλον των εργασιών της Eldoraldo Gold, αφήνωντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν ''ευεργετικές κινήσεις'', οι οποίες θα τονώσουν σε μεγάλο βαθμό την τουριστική αξιοποίηση της Χαλκιδικής και θα επαναφέρουν το μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς όλο το νομό, με ότι κι αν αυτό σημαίνει...

Άλλες πηγές από τη Β.Ελλάδα, με τις οποίες ήρθε σε επαφή το BigBusiness.gr, προκειμένου να διασταυρώσει διάφορες πληροφορίες, κρατούν ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση, για το κατά πόσο έκλεισε αυτή τη φορά το deal, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο πατήρ, Κων/νος Στέγγος, ήταν αυτός που εμπόδιζε τις βολιδοσκοπήσεις των δύο τελευταίων ετών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι δύο γιοί του. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές ότι συχνά-πυκνά παρόμοιες πληροφορίες αποτελέσαν αφορμή για χρηματιστηριακά παίγνια, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά στο γεγονός ότι ''ακριβώς απέναντι'' χτίζεται νέο ξενοδοχείο από Ρώσους επενδυτές...