Στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο κτίριο Δορυφορικού Αεροσταθμού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μιλήσει για τη σημασία του τουρισμού, τα μέτρα στήριξής του και τη στρατηγική ανάκαμψης και μελλοντικής ανάπτυξης.

«Το πρώτο θύμα του υιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είπε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτός ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξουμε την αγορά του τουρισμού.

«Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε.

«Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε ώστε το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία του τουρισμού, 2021-2030, να διορθώσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες που μερικές φορές, όλοι μας, επιμελώς κρύψαμε κάτω από το χαλί στηριζόμενοι απλά σε κάποια πολύ ενθαρρυντικά βραχυχρόνια νούμερα» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ.

Σημείωσε ότι η κυβερνητική επιλογή στα μέσα Μαρτίου να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία ολόκληρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπήρξε επιλογή απολύτως συνειδητή. «Γνωρίζαμε ότι ορισμένοι τομείς όπως ο τουρισμός θα πλήρωναν ένα τίμημα εξαιρετικά βαρύ. Όμως εκείνες τις ώρες η προτεραιότητα ήταν μια, η προστασία της δημόσιας υγείας, η ζωή των Ελλήνων και η θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να οργανώσει την άμυνά του απέναντι στον ιό» είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία όφειλε και το έπραξε να συμπαρασταθεί στον κόσμο της αγοράς και στον κόσμο της εργασίας και αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, την αγορά εργασίας καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι του μισθοδοτικού βάρους των επιχειρήσεων που ετέθησαν σε αναστολή, να διευκολύνει επιχειρήσεις και πολίτες μεταθέτοντας για το μέλλον φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις». Πιστεύω ότι έτσι καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

 

Ρέτσος: Προτεραιότητα για φέτος η διαφύλαξη της φήμης της χώρας

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, που εφέτος μετράει τις πληγές που έχει αφήσει η πανδημία στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος περιέγραψε τους στόχους της εφετινής τουριστικής περιόδου. Από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.  Ο κ. Ρέτσος προέταξε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΣΕΤΕ την διαφύλαξη της φήμης της χώρας, με αφορμή την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, την ασφάλεια των επισκεπτών, την στήριξη των εργαζομένων, αλλά και τον περιορισμό των απωλειών.

Ο κ. Ρέτσος αφού υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα γίνει σύντομα και πάλι πρωταγωνιστής, έκανε λόγο για τη σύνταξη ενός νέου Εθνικού Συμβολαίου Ανάπτυξης με ορίζοντα την δεκαετία 2020-2030 που θα αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν ώριμο και ασφαλή τουριστικό προορισμό που δεν θα στοχεύει πως κάθε χρόνο θα πετυχαίνει ρεκόρ αφίξεων, αλλά θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επίπεδο και θα κάνει πράξει την βιώσιμη ανάπτυξη.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ο κλάδος ετοιμάζεται για το 2021 αξιοποιώντας τη θετική φήμη που έχει χτίσει η Ελλάδα αυτό το διάστημα. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Ρέτσος ζήτησε επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον αλλά και σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο. Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι δράσεις του ΣΕΤΕ για την καλύτερη διαχείριση των προορισμών, για χωροταξικό σχεδιασμό και δράσεις που ευνοούν την βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο κ. Ρέτσος υπενθύμισε ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός διασυνδέθηκε με όλους τους κλάδους της οικονομίας και στήριξε την οικονομία.

Τέλος ο κ. Ρέτσος εστιάζοντας στο ρόλο του ΣΕΤΕ κάλεσε να αφήσουν τον σύνδεσμο εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, σημειώνοντας ότι η σχέση του με όλες τις κυβερνήσεις είναι διαρκής και αναγκαία για το καλό του ελληνικού τουρισμού.