«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», δήλωσε στην «Αλ Αχράμ» ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι».

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση της αραβόφωνης εφημερίδας, ο κ. Γαριλίδης αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη χώρα εναπόκειται να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της. «Αν η Τουρκία εγκατέλειπε τις οθωμανικές της ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία περαιτέρω οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τη Λιβύη και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, ο κ. Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από πολλές χώρες της Μεσογείου.

Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνίες, όμως με βάση το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο κ. Δένδιας έστειλε τότε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».