Το Υπουργείο Τουρισμού καταρτίζει οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, σε ομιλία της κατά την έναρξη του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό με τίτλο “Ραγδαίες αλλαγές – Νέες τάσεις και προκλήσεις”.

Η κα Κουρνέτα αναφερόμενη στην πορεία του τουρισμού τόνισε τις υψηλές έως τώρα επιδόσεις και ακόμη μεγαλύτερες διαφαινόμενες προοπτικές σε αφίξεις και σε εισπράξεις για το 2018. Επεσήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού κατ’ εφαρμογή της εθνικής περιφερειακής τουριστικής πολιτικής επεξεργάζεται τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και του συνεδριακού.

Το νέο πλαίσιο αποτελεί πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά και εντάσσεται στην εθνική προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας διεθνώς ως ασφαλούς, αξιόπιστου, φιλόξενου και ελκυστικού τουριστικού προορισμού με άρτιες συνεδριακές υποδομές και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Το πλαίσιο διαμορφώνεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τα επιμελητήρια, τον ιδιωτικό τομέα, τους φορείς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και τους θεσμικούς φορείς του συνεδριακού τουρισμού.

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κατά την ομιλία της περιέγραψε τις νέες στρατηγικές παρεμβάσεις με τις εξής κατευθύνσεις:

• Την ανάπτυξη του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού στις ευρύτερες περιοχές των αστικών κέντρων και στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της χώρας με επαρκή προσβασιμότητα (κυρίως αεροπορική και οδική) και δυνατότητες δραστηριοτήτων για τους συνέδρους.

• Τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνεδριακού ή εκθεσιακού τουρισμού μικρότερης κλίμακας σε μικρότερα αστικά κέντρα και άλλους τουριστικούς προορισμούς, βάσει κριτηρίων, όπως η ύπαρξη Α.Ε.Ι., παραγωγικών μονάδων, ιστορικών τόπων ή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

• Τη βελτίωση της ελκυστικότητας των πόλεων και τουριστικών περιοχών, μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δημιουργίας νέων, είτε αμιγώς συνεδριακών ή εκθεσιακών ή συνδυασμένων με καταλύματα υψηλών προδιαγραφών.

• Την αξιοποίηση υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της μετατροπής κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας σε χώρους συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων με παράλληλη θέσπιση κινήτρων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις υποδομές του συνεδριακού ή εκθεσιακού τουρισμού.

• Την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις υποδομές του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού.

• Την σύνδεση του συνεδριακού με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο τουρισμός πόλεως, η κρουαζιέρα και ο γαστρονομικός.

• Την υποστήριξη των φορέων του τουρισμού από την πολιτεία για την διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων άνω των 3.000 συμμετεχόντων τα οποία προγραμματίζονται συνήθως, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία της διοργάνωσής τους.

• Τη δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων, ώστε να διασφαλίζεται σαφής εικόνα του αριθμού των πραγματοποιούμενων συνεδρίων και των διοργανωτών τους.

• Τη συνεργασία με όλους τους φορείς για την εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την προώθηση και προβολή του συνεδριακού τουρισμού διεθνώς.