Παρά την πανδημία και το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός εξαιτίας της, συνεχίζονται έστω και με καθυστερήσεις οι νέες επενδύσεις τόσο από εγχώρια όσο και από ξένα κεφάλαια στον τομέα των τουριστικών αναπτύξεων, προσελκύοντας μάλιστα μεγάλες διεθνείς αλυσίδες προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των νέων υφιστάμενων μονάδων ή των υπό σχεδιασμό στην Αθήνα.

 

Είναι ενδεικτικό, εξάλλου πως ήδη 40 νέα ξενοδοχεία άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο στο κέντρο της Αθήνας, είτε μέσω συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων είτε μέσω πλήρους εξαγοράς, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης. Ενδεικτικά μέσα στο 2020, εγκαινιάστηκε το 5αστερο Athens Capital Hotel – Μ Gallery, του ομίλου Accor. Πρόκειται για ακίνητο του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο έχει μισθωθεί από τον όμιλο Λάμψα. Η επένδυση για την ανακατασκευή του ακινήτου προσέγγισε τα 22 εκατ. ευρώ. Επίσης ξεκίνησε τη λειτουργία του και το νέο boutique ξενοδοχείο που αναπτύχθηκε σε ακίνητο της Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, την οποία ολοκλήρωσε η αλυσίδα The Modernist, που μισθώνει το συγκεκριμένο κτίριο, στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Γενναδίου. Επιπλέον εφέτος, η ξενοδοχειακή εταιρεία Selina, που διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων σε 15 χώρες, έκανε ντεμπούτο στην αγορά της Αθήνας ανοίγοντας ξενοδοχείο 100 δωματίων στην πλατεία Θεάτρου, πολύ κοντά στην οδό Πειραιώς.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), το Israel-Greece Chamber of Commerce & Industry και το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ξενοδοχειακούς ομίλους του Ισραήλ στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, η Brown Hotels υλοποιεί επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη 11 ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο ξενοδοχειακός όμιλος Fattal Group αυτή την περίοδο ανακατασκευάζει δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα, ο όμιλος ακινήτων Zoia Fund επίσης ετοιμάζει δύο ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα, ενώ ενδιαφέρον καταγράφεται και από τη Ficus Investments και τη Selina.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας έχει δρομολογήσει ο ισραηλινός όμιλος Brown Hotels, που διαθέτει ήδη το 4στερο Brown Acropol με 165 δωμάτια και το 3στερο Dave Red Athens με 87 δωμάτια στην Ομόνοια. Ειδικότερα το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει, μετά από ριζική ανακατασκευή, το πρώην La Mirage στην πλατεία Ομόνοιας με 220 δωμάτια. Παράλληλα προχωρούν τα projects της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη, στο Σούνιο και στον νομό Κορινθίας. Σε ξενοδοχείο θα μετατρέψει η επίσης ισραηλινή εταιρεία Ficus Investments δύο πενταώροφα κτίρια που ενώνονται μεταξύ τους μέσω της στοάς Μανουσάκη στην οδό Ευριπίδου 82, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Το 82 Evripidou hotel αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2021 και θα διαθέτει 63 δωμάτια. Τη διαχείριση του νέου ξενοδοχείου θα αναλάβει η Brown Hotels. Επιπλέον το 2020, η ξενοδοχειακή εταιρεία Selina, που διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων σε 15 χώρες, έκανε ντεμπούτο στην αγορά της Αθήνας ανοίγοντας ξενοδοχείο 100 δωματίων στην πλατεία Θεάτρου.
Τα εγκαίνια του 2021

Για το τέλος του 2021 έχει προγραμματιστεί επίσης το άνοιγμα του ξενοδοχείου Moxy (αλυσίδα του ομίλου Marriot), το οποίο θα στεγαστεί στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση για τη μετατροπή του ακινήτου προέρχεται από το σχήμα των Dimand - Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα -στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, στο Μοναστηράκι- αναμένεται επίσης να λειτουργήσει το 2021, σε ακίνητο που ανήκει στην Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται επίσης να λειτουργήσει το νέο 5στερο ξενοδοχείο Epoque Collection στο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, δίπλα στην Παλιά Βουλή, που έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση από την Ιντρακάτ. Εντός του 2021 αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια και του πρώην ξενοδοχείου "Κάνιγγος 21", ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κάνιγγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12, πλησίον της Πλατείας Ομονοίας, έχει μισθωθεί για τα επόμενα 30 χρόνια από τη Zeus International.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και το άνοιγμα ενός νέου 4στερου ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος, στην Ομόνοια. Πρόκειται για ένα πρώην κτίριο γραφείων, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο με την επωνυμία Omega Hotel, το οποίο θα διαθέτει 50 δωμάτια.

Εν τω μεταξύ, επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί ο αμερικανικός όμιλος επένδυσης και ανάπτυξης ακινήτων Hines, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τη Henderson Park. Η πιο πρόσφατη αφορά την αξιοποίηση έκτασης 71 στρεμμάτων στην περιοχή της Βούλας. Στόχος του σχήματος Hines – Henderson Park είναι η κατασκευή ενός συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση του εν λόγω σχήματος στην Ελλάδα το 2017 αφορούσε την απόκτηση και ανακαίνιση του πρώην Ledra Marriott και νυν Grand Hyatt αντί 48 εκατ.ευρώ, ενώ εσχάτως αγόρασε και το παρακείμενο ακίνητο (πρώην Odeon Starcity) για ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας, έχοντας καταβάλει ήδη 20 εκατ. ευρώ για την αγορά του. Οι Hines-Henderson Park έχουν αγοράσει έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ και πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη, όπου θα επενδυθούν επιπλέον 20-30 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή τους.

Πηγή: Capital.gr, της Πέννυς Κούτρα