Την εκτίμηση ότι η τουριστική περίοδος του 2021 θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2020, έκανε σήμερα από τα Χανιά ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο κ. Φραγκάκης, στο πλαίσιο των επαφών του με τοπικούς παράγοντες, συναντήθηκε με την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων.

Μετά το τέλος συνάντησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προβλέψεις του για την νέα τουριστική περίοδο, τόνισε: «Αυτή την στιγμή είμαστε στην χειρότερη χρονικά περίοδο. Μια στιγμή στην οποία δεν γίνονται κρατήσεις. Υπάρχει πολύ ψηλό ενδιαφέρον για την χώρα, αλλά δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις, διότι βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας πανευρωπαϊκά.

Δεν μπορώ να σας πω ακόμα πώς θα εξελιχθεί αυτό, αλλά εμμένω στην θέση που έχω εκφράσει πάρα πολλές φορές, ότι λίγο μετά το Πάσχα, μόλις πάει προς την ολοκλήρωση του το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα αρχίσει να αναπτύσσεται σιγά-σιγά η τουριστική κίνηση.

Εγώ είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, το έχω ξαναπεί ότι η σεζόν του 2021 θα είναι καλύτερη από το 2020 και οι προσπάθειες που κάνουμε και με τις αεροπορικές εταιρείες, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα».

Ο κ. Φραγκάκης χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ρευστή, επεσήμανε ότι όλοι περιμένουν την πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζει η χώρα μας και τα τεστ, θα είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν ώστε το 2021 να είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2020.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους ταξιδεύουν ανέφερε: «Φαίνεται ότι η πρόταση του πρωθυπουργού αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Νομίζω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζεται και αυτό, για να μπορεί κάποιος με ασφάλεια να μπαίνει μέσα σε ένα αεροπλάνο.

Πέρυσι πάθαμε πολύ μεγάλη ζημιά ως χώρα, επειδή ακριβώς δεν είχαμε καθορίσει κοινούς κανόνες ταξιδιών στην Ευρώπη.

'Αλλες χώρες άνοιγαν, άλλες έκλειναν. Είμαστε σε μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τι θα γίνει.

Τώρα όμως, επειδή έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της χώρας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η συζήτηση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στους κανόνες ταξιδιών που θα είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο για την σεζόν που έρχεται».

Στην συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρη Βιριράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, κυρίως, την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της περιοχής.

Ο κ. Φραγκάκης τόνισε την ανάγκη της άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η πανδημία είναι ένας επιταχυντής εξελίξεων που θα μας φέρει στη θέση να παρουσιάσομε ένα διαφορετικό, πολύ πιο εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν».

Στην συνάντηση τέθηκαν τρία βασικά θέματα που αφορούν, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την χοροθέτηση και την λειτουργία μαρίνας σκαφών στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι Κισάμου και την διάβρωση των ακτών, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, αποτελεί την νούμερο ένα απειλή για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, έκανε γνωστό ότι την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, θα υπογραφεί η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης χοροθέτησης υδατοδρομίου στο λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει αυτοψία στον χώρο.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του λιμανιού από τοπικής σημασίας που είναι σήμερα, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την κατασκευή σταθμού επιβατών στο λιμάνι της Σούδας.